Kiszivárgott Lázár Jánosék terve: ezek a kormány legújabb beruházásai

2023.08.18. 15:50
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatása szerint mintegy két tucat kormányzati beruházásról döntött a kormány júliusban, melyből 19-nél már a harmadik negyedévben megindul a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás. A beruházások egytől egyig vidéki városokra vonatkoznak.

Összesen 24 projekt megindításáról döntött a kormány júliusban – erről az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett beruházásoknál megkezdődhetnek a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások. A portál szerint nem távlati tervekről van szó, ugyanis

24 fejlesztésből 19-nél már az idei, harmadik negyedévben megindul a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás.

Lázár János korábban már hangoztatta „vidékpártiságát”, ami a szóban forgó beruházásoknál is visszaköszön, ugyanis kivétel nélkül vidéki városokat érintenek:

  • Debrecen,
  • Iváncsa,
  • Dunakeszi,
  • Zalaegerszeg,
  • Nyíregyháza
  • és Kecskemét térségében

valósulnak meg abból a célból, hogy fejlesszék az ottani ipari infrastruktúrát.

Mire lehet számítani Debrecenben?

A lap beszámolójában részletezi, milyen fejlesztésekre lehet számítani a fentebb említett helyszíneken. Mint írják, Debrecen önkormányzatának szándéka, hogy a város külterületén kialakítsa az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetet (ÉNYGÖ), ezzel összefüggésben döntés született a közúti infrastruktúra fejlesztésekről. 

Nagy hangsúlyt kapnak a vasúti infrastrukturális fejlesztések, melyek két ütemben valósulnak meg. Elsőként korszerűsítenek és megerősítenek több vasútvonalat, új rakodópályaudvart építenek Macs megálló-rakodóhely közelében, és a személyforgalmat is fejlesztik Tócóvölgy állomáson a Debrecen–Macs szakaszon, valamint a rakodó pályaudvar körzetében.

A projekt Debrecen belterületén tervekkel és engedélyekkel rendelkező Derék utca és Nyugati Ipari Park vasúti megállóhelyek kiépítését is tartalmazza a kapcsolódó zajvédelmi feladatokkal együtt. Ugyancsak megvalósul az új távvezérlő központ Macs Ipari Park állomáson, amely a vonalszakasz távvezérlését látja el. De a beruházás magában foglalja a Keleti-főcsatorna feletti vasúti híd felújítási munkáit, valamint a vonali kisműtárgyak és átereszek átépítését.

A szakaszon található nyolc szintbeni közúti keresztezést is átépítik, Balmazújváros állomásnál pedig P+R parkolókat hoznak létre és a megközelítő út és állomási előtér és megújul. Ugyanitt a meglévő felvételi épület átalakítását, valamint új üzemi épület létesítését is tervezik.

A második rész Macs Ipari Park Terminál és a Debrecen „FATÉR” kisállomás megvalósításáról szól. Előbbi területén szintén megkezdődtek a szolgáltatási színvonalat és működési hatékonyságot növelő beruházások

  • kamerás biztonsági rendszert telepítenek,
  • új irodaépületet létesítenek,
  • beléptető rendszert építenek ki,
  • illetve a korábbi ütemben megépült tűzivíztározó végleges földmunkáinak kivitelezésére és a tározómedence burkolására is sor kerül.

A másik fókusz Debrecen állomás úgy nevezett „Külső Fatér” területén egy kisállomás és vágánycsoport, illetve egy új üzemi épület létrehozása, a meglévő acél fűtőházi üzemi gyalogos felüljáró szerkezetének átépítése, valamint a 108-as vonal kétvágányú szakaszának folytatása a kezdőpont felé.

A Debrecen Déli Gazdasági Övezetben hasonló léptékű elképzelések vannak napirenden, itt is közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztéseket terveznek. 

A debreceni Déli Gazdasági Övezet infrastrukturális fejlesztéséről szóló kormányhatározat alapján öt tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás indul el tervezetten 2023. harmadik negyedévben. A vasúti beruházások célja a Debrecen Déli Ipari Park bővítése miatt a területen jelenleg áthaladó 106. számú Debrecen–Nagykereki (-Létavértes, 107) vasútvonal nyomvonalának korrekciója, illetve tehervonati terminál kialakítása.

A debreceni projekt részeként továbbá javítják a Debrecen gazdasági övezeteinek megközelítését további három építésre, illetve két tervezésre irányuló közútfejlesztési közbeszerzési eljárás indítását tervezi 2023. harmadik negyedévében.

Iváncsai fejlesztések

Az iváncsai ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggésben szintén közút- és vasútfejlesztési beruházások készülnek.

Az ÉKM szerint a kormány elkötelezett az Iváncsa község külterületén megvalósuló ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításában, ennek pedig elmaradhatatlan része a területet kiszolgáló vasúti infrastruktúra fejlesztése is. Az ipari park szomszédságában megépül egy körülbelül 20 ezer négyzetméteres vasúti rakodó körüljáró vágánnyal és beton burkolatú rakodófelülettel.

A megvalósítás tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárása és az ajánlatok kiértékelése zajlik. Ennek eredménye alapján kezdődhet meg a megvalósítás.

Beruházások Dunakeszin

Dunakeszin a vasúti rakodó terminál előkészítéséhez kapcsolódó közbeszerzési kiírás még az idén augusztusban megjelenhet. A projekt előkészítésének szakaszában Dunakeszi-gyártelep megállóhelytől az iparterületig a vonalon érintett műtárgyak építéséhez, átépítéséhez, bontásához szükséges engedélyezési tervek elkészítése, a tenderdokumentáció összeállítása, valamint az építési engedélyek megszerzése a cél.

A komplex feladat során meghatározzák az iparterület majdani helyét, kijelölik a vasúti kocsik rakodására alkalmas rakodóterületeket körüljárható vágánnyal, illetve megtervezik a vasúti létesítmények, az érintett közműkiváltások, a vasúti rakodó és a már üzemelő, illetve hozzá kapcsolódó ipari létesítmények közötti közúti kapcsolatokat. Terveznek továbbá egy fordítóállomást, illetve a Dunakeszi-Gyártelep megállóhelyen a peron felújítása és akadálymentesítése, utasforgalmi létesítmények fejlesztése, illetve az utastájékoztatás kiépítése is a terv része.

Zalaegerszegi beruházások

A Zalaegerszeg–Zalaszentiván térségben konténerterminál valósul meg. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása 2023 harmadik negyedévben esedékes.A vasúti koncepció keretében jelentős lépésre lehet számítani, ugyanis Zalaegerszeg és Zalaszentiván között épülhet meg Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálja. Ehhez azonban szükséges a vonalszakasz

  • kétvágányú kialakítása kitérők beépítésével,
  • biztosítóberendezési és villamosítási átalakítások,
  • valamint a fejlesztés következtében szükséges egyéb szakági átalakítások, úgy mint útátjáró átépítés vagy közműkiváltások.

Beruházások Nyíregyházán

A Nyíregyházi Ipari Parkhoz kacsolódóan négy közbeszerzési eljárás indul meg tervezetten 2023. harmadik negyedévben, emellett a városban lesznek vasúti fejlesztések is. A Nyíregyházi Ipari Park közlekedési kapcsolatai fejlesztése érdekében megvalósul egyebek mellett

  • a vasúti rakodási, szállítási igények és technológiák,
  • a vasúti rakodó elhelyezésének és szükséges méretének,
  • valamint a vasúti megközelíthetőségének vizsgálata.

Minderről döntés-előkészítő megvalósíthatósági tanulmány készül, amelynek tervezett befejezése 2024. első negyedéve.

Kecskeméti beruházások

A Kecskeméti Ipari Park fejlesztésével összefüggésben a közútfejlesztési beruházásokról kormányhatározat jelent meg. Ez kimondja, hogy egy eljárás (három részben) keretében indul meg a tervezők kiválasztásának feltételes közbeszerzése. A projekt tartalmazza az 5. számú főút négynyomúsítását 2,5 kilométer hosszan, a 44. számú főút négynyomúsítását 4,5 kilométer hosszan, valamint egy új nyomvonalon vezetett 3,5 kilométeres út tervezését az 52. számú és az 541. számú főutak között.