Négyszázmillióból a Balaton-partra? Csak az önkormányzat után

DEGER20110805051
2023.08.22. 09:19
A siófoki Ezüstparton találtuk meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverési portfóliójába tartozó aktuálisan legértékesebb ingatlant, ami egy beépíthető, ám egyelőre közművesítetlen telek. Meglehetősen kötöttek a játékszabályok, túl a fennálló bérleti jogviszonyon ugyanis a helyi önkormányzatnak elővásárlási joga van.

Egy csaknem 420 millió forintos Balaton-parti ingatlan a legjelentősebb tétel jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elektronikus árverési portálján meghirdetett 105 tétel között – vette észre az Index. Az árverés megbízója a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A több mint kétezer (egészen pontosan 2066) négyzetméteres siófoki telek a nyilvántartási besorolás szerint kivett beépítetlen terület, per-, teher- és igénymentes.

Az elhelyezkedését tekintve olyannyira belterületi, hogy az Ezüstparton, a közkedvelt Deák Ferenc sétányon található.

Az ingatlant a Balatontól egy keskeny, önkormányzati tulajdonban álló füvesített, szabadstrandként és parkként funkcionáló közpark választja el, így a part távolsága nem több 20 méternél. A telek beépíthető, ugyanakkor közművesítetlen.

Bérleti jogviszony és elővásárlási jog

Nem elhanyagolható szempont, hogy az ingatlanon bérleti jogviszony áll fenn, amely az MNV tájékoztatása szerint határozott ideig, 2024. június 1-ig szól. Fontos tudni, hogy a szerződés tartalmazza az indokolás nélküli rendes felmondás jogát (legalább 60 napos felmondási idővel) a hónap utolsó napjára. A bérlő a jogviszony megszűnése esetén kártérítésre nem tarthat igényt.

Legalább ilyen lényeges tudnivaló az elővásárlási jog. A bérleti szerződés ugyanis Siófok Város Önkormányzata részére elővásárlási jogot biztosít, amelyben az ajánlati kötöttség idejét 30 napban állapították meg. Az ingatlan mindössze 1,2 kilométerre fekszik a Balaton fővárosának központjától.

Aki fel akar sorakozni a startvonal mögé, annak szeptember 1-jén éjfélig a kikiáltási ár 10 százalékának megfelelő összeget, több mint 41,9 millió forintos árverési biztosítékot kell megfizetnie,

ezt követően pedig 500 ezer forintos licitlépcsővel kell kalkulálni.

Fókuszba került MNV-s ingatlanok

Időről időre reflektorfénybe kerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanportfóliójának egy-egy izgalmasabb eleme. A legutóbb például júniusban arról tájékoztatott a társaság, hogy nyilvános pályázatot ír ki az állam tulajdonában és az MNV kezelésében álló badacsonytomaji Szegedy Róza Ház határozott idejű bérleti szerződés keretében történő hasznosításáról.

Ezt megelőzően a vagyonkezelő május végén adta hírül, hogy ismét eladásra kínálja a Budapest belvárosában található műemlékvédett, neobarokk Duna Palota épületét, amely a Lipótvárosi Kaszinónak is az otthona volt. A főváros egyik legfrekventáltabb részén, az V. kerületi Zrínyi utcában található ötszintes épület 1200 fő befogadására alkalmas és különféle méretű, kialakítású és funkciójú rendezvénytermekkel rendelkezik.

Forróbb téma volt az MNV körül, amiről az Index is beszámolt, hogy a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvény alapján ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba vették 2022. augusztus 1-jétől a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket, amelyeket az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adja. Az ügyben fejlemény, amiről lapunk augusztus elején adott hírt: a Fővárosi Törvényszék eljáró bírói tanácsa az Alkotmánybírósághoz fordult a három államosított budapesti közterület ügyében.

(Borítókép: Strandolók a siófoki Ezüstparton 2011. augusztus 5-én. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)