Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a debreceni akkugyár ügyében

2023.08.23. 18:05
Jávor Benedek, a Párbeszéd–Zöldek politikusa panaszt nyújtott be, ennek nyomán pedig az Európai Bizottság vizsgálni kezdte a debreceni akkugyár engedélyét.

„Panaszom nyomán elindította az Európai Bizottság a debreceni CATL-akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatos vizsgálatot” – írta közösségi oldalán Jávor Benedek volt parlamenti képviselő. A Párbeszéd–Zöldek politikusa tavasszal nyújtott be panaszt, amelyben felhívta a figyelmet, hogy

az engedélyben szereplő akkumulátorgyár vízigénye olyan vízbázist terhel meg Debrecenben, amely már jelenleg is jelentősen túl van használva, a különböző vízkivételek akár háromszorosan is meghaladhatják a visszapótlódás ütemét.

Megjegyzi, hogy az Európai Unió Víz Keretirányelve a felszín alatti vízbázisok helyzetének javítását, a „jó” állapot elérését írja elő, a CATL-gyár engedélyezése pedig lehetetlenné teszi ennek teljesítését. Úgy véli, a vízbázis állapotának további súlyos romlását vetíti előre. 

Mindez erőteljesen károsítja a jelenleg is kiszáradó, a felszín alatti vizekhez kötődő, Natura 2000-es (azaz uniós) védelem alatt álló olyan ökoszisztémákat, mint például a debreceni Nagyerdő. [...] Az engedély az unió Víz Keretirányelvét és Élőhelyvédelmi Irányelvét is sérti, továbbá az uniós finanszírozás kárba veszését eredményezi

– írja Jávor Benedek.

Az Európai Bizottság mostani válaszában jelezte, hogy megkezdték a panaszban foglaltak vizsgálatát.