Komoly kritikával illette a Greenpeace az európai olajvállalatokat

2023.08.23. 13:44
Nem tesznek semmit az európai gáz- és olajvállalatok az energetikai átmenet elősegítése érdekében, és bár úgy tesznek, valójában nem teljesítik a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tett valamennyi vállalásukat – vélte szerdán kiadott közleményében a Greenpeace.

A Greenpeace által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az európai gáz- és olajvállalatok semmit sem tesznek az energetikai átmenet érdekében.

A szervezet egyik munkatársa egy politológus jelentésére reagált, amelyet a nagyobb európai olajvállalatok 2022-es eredményei alapján állított össze. Megállapítása szerint a vizsgált cégek energiatermelésének mindössze 0,3 százaléka valósult meg a megújuló energiaforrások szektorában.

Átlagosan a vállalatok befektetéseinek csak 7,3 százaléka irányult tavaly a zöldenergiába, míg 92,7 százalékban a fosszilis energiaforrásokhoz köthető tevékenységeket finanszíroztak.

A Greenpeace szerint az európai gáz- és olajvállalatok többsége arra készül, hogy fenntartja, sőt növeli az olaj- és gázkitermelést legalább 2030-ig, miközben korábban elkötelezték magukat amellett, hogy 2050-ig mérsékelni fogják a szén-dioxid-kibocsátást.

A szervezet arra kéri az európai országok kormányait, hogy szabályozzák az olajvállalatok tevékenységét, és vezessenek be „kötelezettséget az olajfogyasztás csökkentésére”.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.