Váratlanul kihagyott egy fontos eseményt a kínai elnök

2023.08.23. 09:58
Hszi Csin-ping kínai elnöknek kedden egy üzleti konferencián kellett volna beszédet mondania, azonban nem jelent meg a fórumon.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden váratlanul hagyta ki a BRICS üzleti konferenciáját, amelyre a Dél-afrikai Köztársaságban került sor. Az ázsiai ország vezetője helyett a kereskedelmi miniszter mondott beszédet – adta hírül a CNN.

Hszi elnök hétfőn érkezett meg az afrikai országba, azonban a keddi beszéd időpontjában nem jelent meg a fórumon. Peking egyelőre nem adott magyarázatot az elnök távollétéről.

A tervezett beszédet Wang Wentao, Kína kereskedelmi minisztere olvasta fel. A nyilatkozatban felszólították a világ több országát, hogy „ne sodorják egy újabb hidegháborúba a bolygót”. Egyes országokat azzal vádoltak meg, hogy a hegemóniájuk fenntartásával megbénítják a fejlődő államokat.

Hszi volt az egyetlen BRICS-vezető, aki nem vett részt a konferencián. Vlagyimir Putyin nemzetközi elfogatóparancs miatt nem utazott el. A kínai külpolitika megfigyelőit meglepte az elnök távolléte. Elemzők szerint nem valószínű, hogy Peking magyarázatot ad Hszi távollétére.