Megszólaltak a szakértők: jöhet az inflációcsökkenés

2023.08.23. 17:51
Szakértők szerint ősztől várhatóan csökkenni fog az élelmiszerek inflációja, ugyanakkor a szolgáltatások inflációja emelkedést mutat.

Az ATV Híradó stábja több mint egy éve minden hónapban bevásárol, és összehasonlítja az árakat a korábbiakkal. Az alapvető élelmiszerek közül a kenyér, a margarin és a sajt ugyanannyiba került, mint néhány hete, a tojás és a tejföl viszont valamennyivel olcsóbb. 

Azt tapasztalták, hogy bár az augusztusi bevásárlás drágább volt, mint júliusban, de a drágulás tempója elkezdett lassulni. A paradicsomnál, a sertéspárizsinál és a száraztésztánál az árak ugyanazok voltak, mint júliusban, ugyanakkor a tej többe került.

Az összes mezőgazdasági nyersanyag világpiaci ára csökkenő tendenciát mutat, legyen szó gabonáról, étolajról, de most a húsok is visszafelé kezdenek el mozogni a jegyzések szerint, akár a sertést, akár a marhahúst illetően

– mondta Raskó György agrárközgazdász.

Ellenkező oldalon, ami talán egy pici figyelmeztető jel lehet, az leginkább a szolgáltatások inflációja, ott havi szinten még 1,7 százalékos áremelkedést látunk. És egyébként globálisan is látszik az a folyamat, hogy egyre inkább a szolgáltatások inflációja veszi át a teret a korábbi energia- és élelmiszer-inflációtól

– tett hozzá Beke Károly, a Portfolio elemzője. Mint mondta: ha a szolgáltatások ára nem csökken, az további áremelkedéseket okoz majd.