Nagy csapás érte a bölcsődés korú gyereket nevelőket

2023.08.24. 14:23
Megszűnt azon családok bölcsődei támogatása, akik állami férőhely hiányában magánintézménybe kényszerültek íratni gyermeküket. Nekik immár támogatás nélkül kell megoldani gyermekük bölcsődei ellátását, ami a jelenlegi gazdasági válságban jelentős terhet jelenthet.

Megszűnt a „Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása” – írja a Pénzcentrum. A 2019. július 31-én megnyílt pályázat keretében akár 40 ezer forinttal is csökkenhettek azon kisgyermekes családok kiadásai, aki férőhely hiányában magánbölcsődébe kényszerültek adni gyermeküket. A támogatás feltétele volt a szülő munkaerőpiacra való visszatérése.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a támogatási kérelmet legkésőbb március 31-ig, míg a kifizetési kérelmet június 30-ig lehetett benyújtani, ezt követően már nincs lehetőség további kifizetést igényelni, mivel a korábbi gyakorlattal ellentétben nem hosszabbították meg a határidőt.

Ennek eredményeként sok szülő kénytelen majd – állami férőhely hiányában – magánbölcsődébe íratni gyermekét – immár támogatás nélkül, ami jelentős anyagi terhet ró a családok számára, főként a jelenlegi – többek között magas inflációval és csökkenő reálbérekkel terhelt – időszakban.

Több a gyerek, mint a férőhely

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben 55 730 bölcsődei férőhely volt Magyarországon, ami 4,8 százalékkal több, mint 2021-ben. Ezzel szemben a beíratott gyermekek számra 7,1 százalékkal 50 720-ra emelkedett tavaly az azt megelőző évhez képest – vagyis a beíratott gyermekek számának növekedése meghaladta a férőhelyek bővülését.

Noha bár több a férőhely, mint a gyermek, az ország egyes részein jelentős eltérés tapasztalható. Míg egyes helyeken hosszúak a várólisták, addig máshol lenne elég férőhely, ám nincs elég gyermek.

A területi egyenlőtlenségeket támasztja alá az is, hogy a 2020/2021-es nevelési évben férőhely hiányában elutasított gyermekek száma (halmozott gyerekszám) 2875 volt, míg a működő férőhelyek száma országosan 5705-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét

– jegyzi meg a portál.

A 2019 februárjában meghirdetett Családvédelmi Akciótervben azt tűzte célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma. Ebből 55 ezerig sikerült eljutni, ami nem elengedő az igények kielégítésére.