Békejobbot nyújt Tajvan Kínának

2023.08.24. 16:49
Egyre népszerűbb célállomás Tajvan a turisták szemében, a tajpeji kormány ezért békejobbot nyújt Pekingnek, aminek keretében újra engedélyezi kínai turisták és üzletemberek beutazását a szigetre. A kínai kormány részéről egyelőre nem érkezett reakció a tajvani bejelentésre.

A tajpeji kormány csütörtökön bejelentette, hogy a jövő héttől újra engedélyezi kínai turisták és üzletemberek beutazását Tajvanra, mert igyekszik fellendíteni a koronavírus-világjárvány miatt megtorpant turizmust és üzleti kapcsolatokat, s egyúttal békejobbot nyújtani Pekingnek.

Kína az elmúlt bő egy évben csak fokozatosan engedélyezte állampolgárainak, hogy ismét felkeressék a legnépszerűbb turisztikai célpontokat, köztük Japánt is, de Tajvan egyelőre nem szerepel ezen a listán.

Peking 2019-ben függesztette fel kínai turistavízumok kibocsátását a tajvaniak számára az egyre feszültebbé váló politikai és diplomáciai kapcsolatok miatt.

A tajvani kormány Kína-politikáért és kétoldalú kapcsolatokért felelős tanácsa most megerősítette, hogy a kínai üzletemberek hétfőtől újra igényelhetnek rövid időre érvényes üzleti vízumot Tajvanra, például kereskedelmi kiállításokon és vásárokon való részvétel céljából.

Jövő péntektől pedig a harmadik országban élő kínai állampolgárok ismét igényelhetnek turistavízumot.

A Kínából érkező turistacsoportok létszámát egyelőre napi 2000 főben korlátozták, de hogy ez pontosan melyik naptól lesz érvényes, az a kínai kormány válaszától függ.

„Reméljük, hogy a pekingi fél is lépéseket tesz ebbe az irányba, és félúton találkozhatunk, hogy megkönnyítsük a fenti tervek népszerűsítését és végrehajtását” – tette hozzá a nyilatkozat.

A kínai kormány részéről egyelőre nem érkezett reakció a tajvani bejelentésre.

Turisták millióit várják

Tajpej a turizmushoz hasonló, kevésbé érzékeny kérdések rendezésével igyekszik javítani kapcsolatait Pekinggel, de Kína egyelőre Tajvant okolja a problémákért, például a közvetlen repülőjáratok lassú újraindulása miatt.

A turizmus nem számít a modern technológiára és magas hozzáadott értékű termelésre épülő tajvani gazdaság alappillérének, de a sziget egyre népszerűbb idegenforgalmi célállomásnak számít az ázsiai turisták körében, akiket elsősorban a tajvani konyha, a minőségi éttermek, a történelem és a hegyvidéki kirándulási lehetőségek vonzanak.

Tajvan tervei szerint 6 millió turistát szeretne fogadni az idei évben.