A régió egyik legnagyobb adózója a HELL cégcsoport

Hell MTI.png
2023.08.29. 13:52
A cég közleményben összegezte az eredményeket: hatvan országba exportálnak, a világ több pontján is piacvezetők, és nem csak az energiaitalok révén. Például ők szállítják a legmesszebbre a magyar tejet.

A HELL cégcsoport 2010-től 2022-ig az áfán túl összesen 32,8 milliárd forint adót fizetett be a központi költségvetésbe, 37,9 milliárd forint bért és bérjellegű költséget fizetett ki a munkavállalóinak, miközben ugyanezen időszak alatt ezen összegek kevesebb mint 8 százalékát vették ki osztalékként a magyar tulajdonosok – írja közleményében a cég, kiemelve: a vállalat nyereségének többi részét visszaforgatták fejlesztésekbe, ami mutatja a tulajdonosok elkötelezettségét a magyarországi beruházásokkal kapcsolatban.

A HELL hangsúlyozza, hogy eredményeiket nem egyéni sikerként élik meg: mivel Magyarországról indult a HELL márka, ezért mindezt Magyarország sikerének tekintik – írják. Az eredmény kulcsát a vállalati kultúrában látják, amely a tehetség, a szorgalom és az alázat révén világszerte ismertté tette a márkát és az itt dolgozó magyar emberek munkáját. 

Ahogy Csereklye Barnabás, a HELL gyártásért és ellátási láncért felelős ügyvezetője fogalmaz: hitvallásuk, hogy hajnaltól éjszakáig dolgoznak, egyéni szereplés helyett pedig az üzletek polcain akarnak minél jobban látszódni.

A lelkünknek az esik a legjobban, amikor egy magyar ember külföldön összefut a termékünkkel és magáénak érzi azt. Merthogy szerencsére igencsak könnyen lehet már külföldön is találkozni velünk, hiszen közel 60 országba exportálunk. Ez meglátszik a pénzügyi adatokon is, mivel a forgalom legnagyobb része exportból származik. Ez nemzetgazdasági szempontból nagyon fontos eredmény, mert a külföldről származó bevételt is Magyarországon fektetjük be

– mondja az ügyvezető, hozzátéve: „Több országban is piacvezetők vagyunk, ráadásul nemcsak az energiaital-kategóriában, hanem a jegeskávé-termékkörben is, itthon pedig a jegestea-kategóriában. Jegeskávénk révén mi vagyunk az a cég is, amely a magyar tejet a legmesszebbre szállítja a világban.” Mint fogalmaz, nemcsak büszkék a sikereikre, hanem több hasonló céget is kívánnak az országnak, mert ez növekvő exportbevételt jelent. 

A folyamatban lévő, 80 milliárd forintot meghaladó szikszói kapacitásbővítő beruházással együtt a HELL cégcsoport tárgyi eszközállománya 2023-as tervek szerint megközelíti a 200 milliárd forintot. Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt három év világgazdasági válságai és a pandémia közepén építették fel Magyarország első alumíniumdobozos tejeskávéüzemét, újabb munkahelyeket létrehozva. A tavalyi év végén a HELL cégcsoport létszáma elérte az 1369 főt, és az állomány folyamatosan bővül azóta is.

A tulajdonosok lokálpatrióta szemléletét tükrözi, hogy az italgyártáson túl olyan fejlesztési értékteremtő projektek is a cégcsoport nevéhez fűződnek, mint az Avalon Park vagy az Avalon International School, amelyek Miskolc városát és az egész régiót gazdagítják és teszik vonzóbbá

– folytatja Csereklye Barnabás. „A HELL egykori energiaital-gyártóból egy magas fokon vertikálisan integrált és termékportfóliójában diverzifikált, alkoholmentes nemzetközi italgyártóvá vált. A 2019-ben bevezetett HELL ICE COFFEE termékcsalád mára öt országban ért el piacvezető pozíciót. Elmondható, hogy a HELL az egyik legnagyobb tejfelvásárló és exportőr Magyarországon, jelentősen támogatva ezzel a hazai tejtermelőket. Cégünk 2022-ben 20 millió liter tejet vásárolt fel a jegeskávé-termékeihez, ami a következő 3-5 évben elérheti a 80-100 millió litert is, amelynek többsége külföldi piacokra készül.”

A közlemény kiemeli, hogy a cégcsoport elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, és fokozottan figyelnek a tudatos energiafogyasztásra. Ezért már a saját italdobozgyáruk megépítése előtt letették voksukat a jövő csomagolása, az alumíniumdoboz mellett, mivel ez az egyetlen olyan környezetbarát italcsomagolás, amely 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosítható, minőségvesztés nélkül.

Szabari József, a HELL értékesítésért felelős ügyvezetője szerint „mindaz, amit elértek az elmúlt években, a tehetség és a szorgalom diadala”.

Minden dobozba egy csipetnyi Magyarországot próbálunk belecsempészni, hogy messze földön is megismerjék hazánkat. A mindennapi emberek márkája – röviden így jellemezhetjük termékeinket. Azt valljuk, csakis a fogyasztóinknak akarunk megfelelni, hiszen mindent nekik köszönhetünk. A legjobb exportvezérelt vállalat vagyunk az országban, a céges kultúránk pedig kellőképp inspirálja az egyéni és a csapatteljesítményt is

– idézi a közlemény Szabari Józsefet. „Mi építettük fel Magyarországon az első alumínium-italdobozgyárat, amivel új iparágat teremtettünk. Környezetbarát csomagolásban áruljuk a termékeinket, ezáltal a közösségért is komoly felelősséget vállalunk.”

Hogy mennyire fontos szerepet tölt be az export a cég gazdasági életében, azt jól mutatja, hogy olyan ország is a vállalat disztribúciós fókuszában van, mint például India. A világ legnépesebb országába 2018-ban lépett be a márka, és öt év alatt, idén májusra piacvezető lett a HELL az energiaital-kategória aludobozos szegmensében az eladott darabszámok alapján.

(Borítókép: Gyártósor a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói telephelyén. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)