Nincs megállás, unikornissá válhat a magyar–amerikai startup

2023.08.29. 07:24
Hétmilliárd forintos befektetést zárt a Transcend magyar–amerikai startup, amelynek a Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap a korai magvető fázisban az első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonással sikerült exitet realizálni, pozitív hozammal, ráadásul mindössze három és fél év után. Ez az eredmény kimagasló a közép-európai régióban is.

Indulása óta dedikáltan arra fókuszál a Vespucci Partners, hogy a magyar startupokat összekösse az amerikai piaccal, ezzel biztosítva számukra a szélesebb körű üzleti lehetőségeket és a további tőkeforrást. A 7 milliárd forintos befektetés lezárásának tükrében is a Transcend H20 sikere példázza, hogy ez az a működési modell, mely hosszú távon ad lehetőségeket a régió szaktudásának, startup-ökoszisztémájának.

A cégről elsősorban azt kell tudni, hogy piacvezető generatív tervezőszoftvere, a Transcend Design Generator (TDG) teljesen automatizálja a kritikus infrastrukturális eszközök koncepcionális és előzetes tervezését,

lehetővé téve a közműszolgáltatók számára, hogy csökkentsék a tervezési költségeket és időtartamokat, és előtérbe helyezzék az innovatív és fenntartható technológiák használatát.

A Transcend fejlesztői csapata, mintegy 60 fő Magyarországon dolgozik. Ők hozták létre azt a terméket, amely, úgy tűnik, alapjaiban újraírja az iparág működését. Az értékesítés és a menedzsment amerikai központtal, New Jersey-ben történik, ott jelen pillanatban 15 fő képviseli a céget. A mostani tőkebevonás újabb növekedésre ad lehetőséget, tovább bővül mindkét országban a munkavállalók száma, így itthon is számos új lehetőség nyílik.

A valódi sikerekért az USA-ba kell menni

Sohajda Júlia, a Vespucci egyik alapító partnere és a Transcend portfóliómenedzsere kiemelte, hogy a magyar startupok csak akkor tudnak igazi sikereket elérni, ha a híd megvalósul a magyar startupok és az amerikai piac között.

Célunk az, hogy a zseniális magyar innovációknak utat biztosítsunk a startuppiac Mekkája felé, az USA-ba. Ezt egyre többen látják már, de egyedül nagyon nehéz ezen az úton elindulni. Mi nem csupán a tőkével, hanem aktív segítséggel, partnerséggel támogatjuk ezt a folyamatot. A Transcend sikere megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, így lehet világraszóló sikereket elérni.

Két ok miatt fektettek 3,5 évvel ezelőtt Sohajda Júlia elmondása szerint a cégbe. „Egy valóban egyedi, nehezen másolható megoldást hoztak olyan területre, az infrastruktúratervezésre, amelynek a piaca globális. Egyszerre látszott a növekedés lehetősége és az egyedi innováció ereje ott, ahol a piac már alig várta, hogy megjelenjen az automatizáció” – jelentette ki a szakember, megjegyezve, hogy ők erre a globális piaci igényre adtak valós választ.

Hozzátette, a második és a fontosabb indok az volt, hogy látták, ez a csapat meg tudja azt valósítani, amire a benne rejlő nagy potenciál alapján hivatott. „A legfontosabb tényező mindig a csapat, az embereken múlik minden. És ebben a csapatban láttuk a tüzet, hogy mindenáron sikerre viszik. Így is lett.”

Dollármilliárdos cégérték a Transcend előtt

A Transcendet, egyébként szakmai adatbázisok már „Soonicorn”-ként jelölték meg, jelezve ezzel azt, hogy szerintük hamarosan elérheti az unikornis fázist, tehát legalább 1 milliárd dollár (körülbelül 354,3 milliárd forint) lesz a cégértéke. A mostani befektetés

  • az Autodesk Inc.,
  • a PureTerra Ventures,
  • a HG Ventures,
  • a Riverstone Holdings LLC
  • és az Arosa Capital részvételével jött létre.

A 7 milliárd forintos befektetést kapott startup honlapjának tanúsága szerint TDG integrálja a folyamat-, mechanikai, elektromos és építőmérnöki számításokat és döntéseket, hogy automatikusan teljes és pontos előzetes mérnöki terveket készítsen különféle víz- és villamosenergia-infrastruktúra-projektekhez.

A szoftver által elkészített dokumentumok közé tartoznak a 3D Building Information Modeling (BIM) modellek, az ökológiailábnyom-becslések, a szükséges berendezések listái, az üzemeltetési és tőkeköltség-számítások és még sok más.