Ez rekord lett: a piros vonal előtt csapott célba a magyar export

2023.08.30. 08:58
Az eddigi rekordot is megdöntötte az idei második félévben a magyar szolgáltatások külkereskedelmi aktívuma. Továbbra is Németország számít Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerének, a jó teljesítményhez pedig a szállítás, valamint a turizmus járult hozzá leginkább.

A szolgáltatások euróban számított exportja 6,7 százalékkal, az importé 0,8 százalékkal nőtt 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. (Forintban számítva az export értéke 3,1 százalékkal emelkedett, az importé 2,6 százalékkal csökkent.)

Az export értéke 7,8 milliárd euró (2,9 ezer milliárd forint), az importé 5,1 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint) volt az idei második negyedévben.

A szolgáltatás-külkereskedelmi többlet 2,7 milliárd euró volt, 451 millió euróval (138 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet, ami kismértékben meghaladta az eddigi rekordot.

Az aktívum növekedéséhez nagyban hozzájárult a turizmus és a bérmunka-szolgáltatási díj egyenlegének 137, illetve 110 millió euró értékű javulása.

Aktívumunk értéke az európai uniós forgalomban 22 százalékkal, 234 millió euróval emelkedett, amely szinte teljes egészében a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal szemben regisztrált többlet 226 millió eurós növekedésére vezethető vissza.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 918, a turizmus 907 millió euróval járult hozzá az aktívumhoz.

Az előző negyedévhez képest az export értéke 8,4, az importé 5,2 százalékkal emelkedett, a többlet pedig 354 millió euróval magasabb volt.

Az idei első két negyedévben (január–június) a kivitel értéke 15,1 milliárd euró (5,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 10,0 milliárd euró (3,8 ezer milliárd forint) volt. Ebben az időszakban a kivitel értéke 9,4 százalékkal (1,3 milliárd euróval), a behozatalé 3,2 százalékkal (312 millió euróval) bővült az előző év azonos időszakához képest.

A németekkel köttetik a legtöbb üzlet

Szolgáltatásexportunk 62, -importunk 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb partnerünk továbbra is Németország, amely 20 százalékkal részesedett az összforgalomból. A második helyen az Amerikai Egyesült Államok, míg a harmadik helyen Ausztria áll, hozzájuk a szolgáltatáskereskedelem 9,0, illetve 7,5 százaléka kapcsolódik.

A szállítás és turizmus vitte a prímet

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalék) volt, továbbá jelentős a szállítási szolgáltatások 28 és a turizmus 21 százalékos részesedése. Az importban is az üzleti szolgáltatások domináltak, 54 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatások részaránya 30 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus 15 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 217 millió euróval, 18 százalékkal nőtt. Számos partnerországgal szemben regisztráltunk mérsékelt mérlegjavulást (például az ukrajnai egyenlegünk 42, a svájci 34 millió euróval vált kedvezőbbé).