Az online árfigyelő rendszerről egyeztetett a GVH elnöke a kormányszóvívővel

2023.09.01. 18:49
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a kormányszóvivő pénteken az online árfigyelőrendszer eddigi tapasztalatait beszélte át. Elmondták, közös céljuk, hogy az online árfigyelő használatával a vásárlók pénzt és időt spórolhassanak meg.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken áttekintette az online árfigyelő rendszer eddigi tapasztalatait – írja az MTI.

Elmondták, hogy szerintük a rendszer működtetése versenyélénkítő, a kereskedelmi láncok között napi árversenyt generál, ami hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez.

Szentkirályi Alexandra szerint az árfigyelő egy hatékony eszköz, és ezt az is bizonyítja, hogy indulása óta 62 termékkategóriából 55 termékkategóriában átlagosan 7 százalékkal csökkentek az átlagárak.

A GVH elnöke elmondta, hogy az online árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. Van olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkenti egyes élelmiszerek árát, hogy árfigyelő rendszerben a legolcsóbb legyen.

Felhívta a figyelmet, munkacsoport dolgozik azon, hogy a gyakorlat semmilyen módon ne vezethesse félre, ne tévessze meg a fogyasztókat.

Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra szerint közös cél, hogy az online árfigyelő használatával a vásárlók pénzt és időt spórolhassanak meg, illetve a rendszer a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá az árak csökkentéséhez.