Világszerte bezuhantak a chipeladások

2023.09.08. 13:54
A globális chipeladások jelentősen csökkentek idén júliusban éves összevetésben. Havi szinten kisebb mértékben nőttek az eladások.

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése júliusban 43,22 milliárd dollár volt, ami 11,8 százalékos csökkenés tavaly júliushoz képest, viszont 2,3 százalékos növekedés júniussal összevetve.

John Neuffer, a SIA elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy júliusban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az eladások havi szinten, míg éves összehasonlításban a júliusi eladáscsökkenés a legkisebb volt az idén eddig, ami derűlátásra ad okot az év hátralevő részére.

Éves szinten az eladások Európában 5,9 százalékkal nőttek, míg minden más kontinensen csökkentek:

  • az Egyesült Államokban 7,1 százalékkal,
  • Kínában 18,7 százalékkal,
  • Japánban 4,3 százalékkal,
  • amíg az ázsiai és a csendes-óceáni régióban, illetve másutt 16,2 százalékkal.

Júniushoz képest a chipeladások Japánban 1 százalékkal csökkentek, ugyanakkor Észak- és Dél-Amerikában 6,3 százalékkal, Európában 0,5 százalékkal, Kínában 2,6 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben és másutt 0,3 százalékkal nőttek.

Tavaly a globális chipeladások 3,2 százalékkal 573,5 milliárd dollárra nőttek. A SIA az Egyesült Államok félvezetőiparának csaknem az egészét és a más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.