Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

2023.09.20. 12:13
Egy rövid időre fellélegezhetnek a magyar autósok, ugyanis péntektől bruttó 3 forinttal lesz olcsóbb a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné pedig nem változik.

Pénteken a benzin nagykereskedelmi ára már nem változik, a gázolajért pedig péntektől kevesebbet kell majd fizetni a magyar kutakon – írja a holtankoljak.net. A gázolaj nagykereskedelmi ára péntektől bruttó 3 forinttal kerül majd kevesebbe. Az e heti árváltozásokat figyelembe véve a hét második felében az alábbi üzemanyag-átlagárakat tapasztalhatjuk:

  • 95-ös benzin: 660 forint literenként,
  • gázolaj: 681 forint literenként.

Orbán Ukrajnát, a szakértők az államot okolják a magas üzemanyagárak miatt

Az egekben lévő üzemanyagárakról Orbán Viktor múlt pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott: „káromkodni nem akarok, mert az egy miniszterelnökhöz nem illik, de erőseket gondolok, amikor azt látom, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjat, így a nafta drágábban jön Oroszországból Ukrajnán keresztül, 3,5-szeres áron”. A magyar miniszterelnök szerint a tranzitdíjak növelésével az infláció is magasabb lett – mintegy fél százalékkal.

Ukrajna a Barátság kőolajvezetéket ért károk helyreállítási költségével indokolta a díjak emelkedését, amivel egyébként 21 euróra, nagyjából 8 ezer forintra nőtt a tonnánkénti tarifa másfél év alatt.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint ez maximum 5–10 forintos költségemelkedést jelenthet literenként az üzemanyagárában, de az sem biztos, hogy megjelenik benne. Ez attól is függ, hogy a piaci helyzet milyen, illetve hogy mennyire képes a Mol ezt továbbhárítani a piac felé.

Azonban az üzemanyagért kifizetett pénz fele az államkasszában landol jövedéki adó, illetve az Európai Unió legmagasabb, 27 százalékos áfájának formájában, a helyzeten pedig tovább rontanak a tavaly bevezetett különadók is. Ezek mind összefüggésbe hozhatók a magyarországi üzemanyagok drágulásával a nagyobb kútláncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség szerint.