Egyeztettek a szakszervezetek, jó hírek érkeztek a minimálbérről

2023.09.27. 17:38
A szakszervezetek és a munkaadók tárgyalást folytattak a 2023-as bérkompenzációról és a 2024-es minimálbérről.

Az elkövetkező hetekben a szakszervezetek és a munkaadók a 2027-ig szóló bérfelzárkózási programot dolgozzák majd ki. Hamarosan a kormány elé is benyújthatják a koncepciót, és így a 2023-as minimálbérről és a garantált bérminimumról akár október végén is megtörténhet a megállapodás – írja a Világgazdaság.

A lapnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta: a megbeszélés konstruktív volt, ugyanakkor sok területen nem tudtak megegyezni a felek.

Azt is megtárgyalták, hogy a következő két héten belül közös javaslatot dolgoznak ki és egyeztetnek

  • a legkisebb keresetűek 2023-as kompenzációs lehetőségeiről,
  • a 2024-es minimálbér és garantált bérminimum emeléséről,
  • és a 2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepciójáról.

Minderről október végéig megállapodást akarnak kötni. Perlusz László arról is beszélt, hogy a 2016-os bérmegállapodástól eltérő lehet a mostani.

Ilyen változó világban, mint amiben most élünk, ahol infláció, háborús helyzet és átrendeződő nemzetközi viszonyok vannak, nem lehet négy évre előre megállapodni, de egy koncepcióban igen

– magyarázta. Hozzátette azt is, hogy a 2023-as bérkompenzációra van esély, bár nem tárgyalják újra a bérmegállapodást, de tesznek egy javaslatot.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője elmondta egyeztettek a minimálbér és a garantált bérminimum lépcsőzetes összevonásáról is, valamint az uniós minimálbérre vonatkozó irányelvnek való megfelelésről is.

A Világgazdaság megkérdezte Mészárost, hogy van-e esély két számjegyű minimálbér-emelésre, amire a Liga Szakszervezetek vezetője azt válaszolta: ez lenne az, amit ők is szeretnének.  • Hírek
  • Babaváró hitel