Az MNB kivezeti a lélegeztetőgépekre több száz millió forintot kapó cég részvényeit a tőzsdéről

2023.09.27. 11:41
Az MNB előírta az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek október 2-ától való törlését a tőzsdéről. Ennek oka a jegybank közleménye szerint, hogy az OTT-ONE az ismétlődő jegybanki intézkedések ellenére sem tette közzé hároméves és egy féléves jelentését, és ezt a jövőben sem tudja pótolni. Ezek pedig veszélyeztetik a befektetők érdekeit és a tőkepiacokba vetett bizalmat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közzétett határozatában elrendelte az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) törzsrészvényeinek 2023. október 2. napjával való törlését a Budapesti Értéktőzsde terméklistájától.

A részvények utolsó kereskedési napja 2023. szeptember 27., De ez csupán egy technikai dátum, a részvényekkel a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

A törlés oka, hogy a kibocsátó nem tette közzé a 2019., a 2020. és a 2022. év éves jelentését, illetve a 2022. I. fél évről készített féléves jelentését a jogszabály szerinti tartalommal, mely kötelezettségeinek nyilatkozata szerint a jövőben sem tud eleget tenni.

A kibocsátó részvényeivel való tőzsdei kereskedés lehetőségét a jegybank már 2021 áprilisában felfüggesztette, mivel az OTT-ONE hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020. pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását.

A felmondásra mindössze 16 nappal az éves jelentés elfogadásának határidejét megelőzően került sor, így – az éves jelentés közzétételi határidejének közelségére és a felvetődő problémák súlyára figyelemmel – kétségessé vált a hitelesített, 2020. évi beszámoló és az éves beszámolóval kapcsolatban készített jelentés jogszabályi határidőben történő elkészítése és elfogadása – derült ki az MNB közleményéből.

Ezt követően az MNB 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra, mivel az elmulasztotta határidőre közzétenni a 2020. évre vonatkozó, független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó éves jelentését. Az MNB ezután később újabb 1 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. I. félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt.

Az MNB mindkét alkalommal felszólította az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

Az ügy folytatódott, a jegybank időközben célvizsgálatot is végzett a kibocsátónál a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetőleg a tiltott piaci manipulációra és a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását áttekintve. Ennek nyomán összesen 111 millió forint bírságot szabott ki a következő hiányosságok miatt: az OTT-ONE többször elmulasztotta közzétenni rendkívüli tájékoztatását a részvényei értékét, hozamát érintő információkról, miközben olykor valótlan információkat tett közzé, később mellőzve az azokat negatívan korrigáló tájékoztatásokat; számos esetben nem haladéktalanul tette közzé a keletkezett tényleges bennfentes információkat. Ez pedig egészen mostanáig folyt.

Az OTT-ONE tőzsde működését jól jellemzi az MNB szerint, hogy a működésével összefüggésben az MNB-nek az elmúlt időszakban a számvitel rendjének megsértése, csalás és tiltott piacbefolyásolás gyanújával kellett büntetőeljárást kezdeményeznie.

Az OTT-ONE számos határozat és felszólítás – illetőleg a törlés szankció több alkalommal történő kilátásba helyezése – ellenére már hosszabb ideje nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. E tények olyan mértékben veszélyeztetik az OTT-ONE részvények esetleges további forgalmazása tekintetében a befektetők esélyegyenlőségét és jogos érdekeit, illetve a pénzügyi közvetítőrendszerbe – így a tőkepiacok működésébe – vetett közbizalmat, ami a kibocsátó részvényei tőzsdei terméklistáról való törlését teszi szükségessé.

A cég 2020-as bevételének nagy részét a kormány lélegeztetőgép- és maszkbeszerzési megbízása tette ki, amire 856 millió forint uniós pénzt kaptak.