Kemény üzenetet küldött a bankoknak a GVH elnöke

2023.10.03. 11:25
A kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon – így reagált a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra. Rigó Csaba Balázs aláhúzta: az önkéntes kamatplafonok kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából. A hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek. A hatóság az önkéntes kamatplafonok alatti, tényleges piaci verseny jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést  – állapította meg Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. Hozzátette: a magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag

  • hibernálja a vállalati hitelezést,
  • lassítja a beruházásokat,
  • visszaveti a lakáspiacot,
  • valamint a fogyasztásra is negatív hatással van.

Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása a hatóság első embere szerint elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. Ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak.

Hitelezési versenyre sarkall a kamatplafon

Mindezek alapján a GVH pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat, és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek.  Ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők keresési költségét.

A hatóság azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A nemzeti versenyhatóság egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a szereplők között.

Befolyásolni a verseny érdekében

Rigó Csaba Balázs emlékeztetett:  a Gazdasági Versenyhivatal alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket.

Példaként felidézte, hogy ez év tavaszán a GVH elnöke az élelmiszer-ágazatban elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai, illetve nemzetközi példák alapján – ilyen versenypártolási javaslat keretében – kezdeményezte a július 1-től működő online árfigyelő adatbázis létrehozását a kormánynál.

Elérhető a napi szintű árverseny

Az online árfigyelő rendszer az elmúlt hónapokban meghatározó mértékben járult hozzá a verseny beindításához és élénkítéséhez az élelmiszerpiacon, a kiskereskedelmi láncok között napi szintű árversenyt generált, mely a kötelező akciókkal együtt nagyban hozzájárul a fogyasztói árak és az élelmiszer-infláció jelentős csökkentéséhez.

Segítség az év végi hajrában

Az egyes banki kamatszintek megállapítása minden tagbank saját és önkéntes döntése - reagált a Magyar Bankszövetség. Hozzátették: üdvözölik a GVH sajtóközleményét, mely ebben a kérdéskörben is a piaci verseny jelentőségére hívta fel a figyelmet. A bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektornak jelentős költségvállalást jelentő terhek a vállalatoknak az igen kedvező kamatozású forgóeszköz (például készletfeltöltési, alapanyag-beszerzési célú) hitelek révén segíthetnek az év végi hajrára való felkészülésben és a nagyobb forgalom elérésében. Az alacsony kamatozású lakáscélú hitelek pedig nemcsak az ingatlanpiaci forgalmat állítják helyre, hanem az építőiparnak is új lehetőségeket teremtenek. A már többször kifogásolt kamatstop várható kivezetését ugyancsak üdvözlik. Meggyőződésük, hogy a kivezetés a piaci viszonyokban gyors helyreállást, a hitelezésben pedig dinamizmust jelent majd.