Minden megváltozik januártól, reagált az egyik legnagyobb magyar gyár

20230621- MG 1473
2023.10.05. 13:33
A végleges rendeletből azt látjuk, hogy elfogadható kompromisszumot sikerült elérni a dizájn és az operativitás területén, ugyanakkor fontos lenne, hogy a költségtranszparenciára a szakmai szövetségeknek nagyobb ráhatásuk legyen, támogatva az infláció elleni küzdelmet – közölték az Index megkeresésére a Drehernél, reagálva a januártól hatályba lépő kötelező visszaváltási rendszerrel kapcsolatos legfrissebb fejleményekre. FRISSÍTÉS: kommentálta a híreket a Borsodi is.

A Dreher Sörgyárak számára fontos a környezettudatosság és a fenntartható működés, ezért üdvözöljük a kötelező visszaváltási rendszerről szóló rendelet megszületését – reagált az Index érdeklődésére a hazai söripar egyik vezető szereplője. 

Jön a kötelező visszaváltási rendszer

A Drehert azután kerestük meg, hogy az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte: január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. Az EM arról tájékoztatott, a kormány célja, hogy hazánk minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, ennek érdekében júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért.

A következő lépésként a jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, ami hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát. 

Itt a Borsodi válasza

 A Borsodi Sörgyár működése során folyamatosan ügyel arra, hogy mind a hazai mind az európai uniós jogszabályoknak megfeleljen - reagált az Indexnek a budapesti központtal, de bőcsi termeléssel működő vállalat. Kifejtették: ennek megfelelően már korábban megkezdték a felkészülést a kötelező visszaváltási rendszer indulására, hiszen ez a folyamat a működésük valamennyi területét érinti. Jelenleg vizsgálják, hogy a gyártásukat és a működésüket hogyan tudják a most megjelent jogszabály feltételeihez igazítani.

Kezdeményezők, tagok és formálók

Lapunkat arról tájékoztatták a Drehernél, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetsége – más iparági és kereskedelmi szövetséggel együtt – aktív kezdeményezője, tagja és formálója volt a MOHU által vezetett DRS-sel (kötelező visszaváltási rendszerrel – a szerk.) kapcsolatos szakmai folyamatoknak és párbeszédeknek.

A végleges rendeletből azt látjuk, hogy elfogadható kompromisszumot sikerült elérni a dizájn és az operativitás területén, ugyanakkor fontos lenne, hogy a költség transzparenciára a szakmai szövetségeknek nagyobb ráhatásuk legyen, támogatva az infláció elleni küzdelmet

– nyomatékosították a sörgyárnál. Kifejtették: a DRS sikerességében kritikusan fontos szerepe lesz a fogyasztói kommunikációnak. Abban bíznak, hogy a MOHU épít majd a gyártók és kereskedők tudására, illetve tapasztalatára, és hatékony együttműködés lesz ezen a területen.

Főszerepben a MOHU

Az EM közleményében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. Jövő év elejétől a társaság működteti a kötelező visszaváltási díjas rendszert is, melynek részleteit a Magyar Közlöny 2023. évi 140. számában megjelent kormányrendelet tartalmazza.

E szerint a kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik. Ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termékcsomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

A visszaváltási díj összege kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amit a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási hely kialakítása az 1000 főnél nagyobb népességű településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Nagy segítség lehet az átmeneti időszak

A kötelező visszaváltási rendszerben való részvétel alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést. Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

(Borítókép: Németh Kata / Index)