Akiknek rémálom az iskola: minden ötödik tinédzsert zaklatnak

2023.10.06. 08:50
Minden ötödik tinédzsert bullyingolják az iskolában, a zaklatás azonban egész életen át tartó hatással lehet a mentális egészségre. Ezért a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

A szeptemberi tanévkezdés kifejezetten nagy stresszel járó időszak az iskolai zaklatást elszenvedők számára. Minden ötödik tinédzser iskolai zaklatás áldozata – derül ki a P&G által kezdeményezett, 2020-ban végzett nemzetközi tanulmányból. Az iskolai környezetben történő zaklatás egész életen át tartó hatással lehet a mentális egészségre.

Az iskolai bullying, vagyis bántalmazás komoly gond, amely akár hosszú távon is befolyásolhatja vagy meghatározhatja egy gyermek életét.

Sokszor úgy tűnhet, hogy a bullying csak néhány gyermek problémája, de valójában ilyen esetekben az egész közösség sérülhet. A felismerést és kezelést nagyban nehezíti, hogy ugyan az iskolában a szemünk előtt történik, sokszor mégsem látjuk. „Tehetünk az iskolai bántalmazás ellen, különösen akkor, ha megerősítjük az iskolai közösséget abban, hogy az iskolai bántalmazás soha nem egy-két gyerek problémája, hanem az egész közösség ügye, hiszen mindenkire hatással van” – mondta Stáhly Kata, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK programjának szakmai vezetője.

A cél, hogy a szülőket is bevonva felhívják a figyelmet a bántalmazás megelőzésének fontosságára. Ennek érdekében képzéseket, tréningeket, workshopokat tartanak a gyerekeket körülvevő felnőttek számára, hogy felkészültebbek és kompetensebbek legyenek a bántalmazás témakörében.