A magyarok 90 százaléka szerint a következő fél évben még magas lesz az infláció

2023.10.09. 09:05 Módosítva: 2023.10.09. 09:05
Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből kiderült, hogy Magyarországon egy év alatt majdnem 20 százalékponttal növekedett azok aránya, akiknek jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeket, továbbá nem rendelkeznek egyhavi megtakarítással sem. Európában a magyarok a legpesszimistábbak az áremelkedéssel kapcsolatban, 90 százalékuk szerint az elkövetkező fél évben továbbra is magas inflációra kell számítani.

Az Intrum által készített legfrissebb Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés (ECPR) adatai azt mutatják, hogy az áremelkedések a legtöbb országban jelentősen rontják a családok megtakarítási képességét és a jövedelmek arányát.

2022-ben Európában a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy egyhavi vagy annál is kevesebb bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni anélkül, hogy eladósodna. 2023-ra tovább romlott a helyzet.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2022-ben és a 2023-as év lezárt hónapjaiban az Európai Unió többi tagországát meghaladó mértékű volt az infláció.

Ezt az Intrum adatai is megerősítik.

2021-ben a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére, 2022-ben már 35 százalék volt az érintettek aránya, 2023-ra ez az arány elérte az 53 százalékot, ami komoly aggodalomra ad okot a lakosság fizetőképességével kapcsolatban.

A fejlett államok gazdaságainak növekedését elsősorban a belső piaci kereslet hajtja. Nem véletlen, hogy az Intrum által mért fizetőképességi adatok alakulása jellemzően előre jelzi a GDP dinamikáját. A mostani adatok csökkenő fizetőképességet jeleznek előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést

– mondta Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

A magyar válaszadók körében végzett felmérés szerint Európa-szerte a magyarok a legpesszimistábbak az inflációval kapcsolatban. Az adatok szerint 90 százalékuk arra számít, hogy a következő fél évben még magas marad az infláció.

A növekvő pénzügyi nehézségekre a magyar és az európai fogyasztók egyaránt főleg extra kiadásaik csökkentésével reagálnak. Magyarországon rendkívül nagy mértékben növekedtek az árak, emiatt az európai átlaghoz képest kevésbé várható a kiadások csökkenése. Üveges Judit szerint leginkább azért, mert

a jelenlegi kiadásaikon már nincs mit lefaragni.

A magyar válaszadók között tavaly óta 4 százalékponttal, 17-ről 21 százalékra nőt azoknak a száma, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben. Az érintettek fele ráadásul azt mondja, rendszeresen előfordul, hogy nem tudja időben fizetni a számláit.