Elstartolt egy ingatlanpiaci újdonság, egyből lakásárcsökkenést mutatott

2023.10.10. 15:33
Elindult az ingatlan.com havi rendszerességgel megjelenő lakásárindexe, amely szinte naprakész információkat ad az árak alakulásáról. A legfrissebb eredmények szerint trendforduló mutatkozik az ingatlanárak tekintetében, de vajon visszatér-e a korábban tapasztalt brutális áremelkedési ütem?

Elstartolt az ingatlan.com új lakásárindexe, amely hosszú és rövid távon mutatja be a lakáspiaci trendeket, ezen belül a lakóingatlanok árának változását országos és regionális szinten.

A lakásárindex lényegében azonnal megmutatja a kínálati piac alakulása alapján az árváltozásokat. A 2015 óta több mint 4,5 millió eladó lakóingatlan-hirdetés adatain alapuló ingatlan.com lakásárindex teljesen összhangban van a hivatalos lakásárindexek – például a KSH és az MNB – mutatóival. Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség – mutatott rá a vállalat.

Trendfordulót látunk

A legfrissebb lakásárindex szerint az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal mérséklődtek az országos átlagárak az előző (második) negyedévhez képest.

Mindez ráadásul a nominális (összeg szerinti) árakat jelenti, az inflációval kalkulált reálértéken nézve még hangsúlyosabb az árcsökkenés.

Trendforduló jelét látjuk, egyre több esetben látszik a piacon nominális árcsökkenés – erősítette meg az Indexnek Balogh László. „A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartott az ingatlanpiactól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálatbővülés mostanra árcsökkenéssel párosult” – tette hozzá az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásárak változásának alakulása a hitelpiac szempontjából is kulcskérdés. A 2010-es évek második felére jellemző alacsony kamatok nagyban hozzájárultak a lakáspiaci forgalom bővüléséhez. A nagyvárosi csok év végi búcsújának okán megnőtt az érdeklődés a támogatott konstrukciók iránt, így a Babaváró iránti kereslet is erősödött – olvasható ki a vállalat adataiból. A hétfőtől életbe lépett, a bankok által önkéntesen vállalt 8,5 százalékos kamatplafon pedig a piaci lakáshitelek iránti keresletnek adhat lendületet, ami élénkítheti a lakáspiaci forgalmat a következő hónapokban.

Számolhatunk-e újabb, brutális áremelkedéssel?

Kérdés, hogy az olyan, ingatlanpiacot élénkítő intézkedések, mint az említett önkéntes kamatplafon, a nagyvárosi csok helyébe várhatóan jövő évtől belépő új támogatási forma vagy a szintén formálódóban lévő, épületek energetikai hatékonyságának javítását célzó projekt újra emelkedő pályára lökheti-e az ingatlanárakat?

Balogh László szerint a hasonló intézkedéseknek minden bizonnyal piacot élénkítő hatásuk lesz, ezáltal a lakásárak is emelkedhetnek, de korántsem olyan mértékben, mint a 2015–2022 közötti időszakban, amikor a forgalom is kirobbanó formát mutatott. „Az adásvételi számok növekedése azt jelenti, hogy egyre több vevő lát fantáziát az adott árszintben. Jelenleg ez épp fordítva történik. A lakásárak csökkenése sem elegendő mozgatórugó a vevők számára” – mondta lapunknak.