Közbeszerzések sorát vizsgálják szabálytalanságok miatt

2023.10.11. 11:01
Az év első kilenc hónapjában összesen 422 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt szabálytalanságok miatt. Ebből 99 a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezésére indult 129 különböző szervezettel szemben.

A Közbeszerzési Hatóság (KH) minden negyedév végén közzéteszi aktuális gyorsjelentését a magyarországi közbeszerzések alakulásáról. Az év első kilenc hónapjára vonatkozó összesített adatok szerint idén szeptember végéig a hazai ajánlatkérők összesen

  • 5740 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le,
  • amelyek összértéke elérte az 1930,3 milliárd forintot.

Tartják magukat az építési beruházások

Az idén január–szeptemberi időszakban viszonylag egyenletes volt a megoszlás az egyes beszerzési tárgyak között:

  • míg az építési beruházások a közbeszerzések 37,6 százalékát, értékük szerint pedig 32,1 százalékát tették ki,
  • addig az árubeszerzések az eljárások 34,2 százalékát, értékében 37,1 százalékát alkották.
  • Az eljárások 28,2 százalékát a szolgáltatásmegrendelések jelentették, értékben 30,8 százalékos szeletet kihasítva a tortából.

Az építési beruházások közbeszerzéseinek száma 2023 első három negyedévében mindössze 5,4 százalékkal múlta alul a tavalyi bázisidőszak adatát, ugyanakkor értékben már jelentősebb visszaesés volt megfigyelhető.

Jogorvoslati eljárások

A vizsgált időszakban a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezte arányaiban a legtöbb hivatalból indított jogorvoslati eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) előtt az év első kilenc hónapjában összesen 422 jogorvoslati eljárás indult különböző közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

Ezek közül 182 eljárás indult hivatalból, tehát a közbeszerzések jogszerűségét, tisztaságát felügyelő intézményrendszerhez köthető szervezetek kezdeményezésére.

A hivatalból indított eljárások több mint felét, összesen 99-et pedig maga a KH kezdeményezte, ezzel a szervezet fejti ki a legaktívabb tevékenységet a hazai közbeszerzések szabályosságának biztosítása érdekében.

A Közbeszerzési Hatóság intenzív munkát folytat azért, hogy a közbeszerzési eljárások lefolytatása a jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, amit a friss adatok is tükröznek: szeptember végéig a munkatársaim 20 242 darab közbeszerzési hirdetmény ellenőrzését végezték el, többek között annak érdekében, hogy már a nulladik lépésnél, a kiírások megjelenését megelőzően biztosítsuk az eljárások jogszabályoknak való megfelelését

– hívta fel a figyelmet dr. Kovács László, a hatóság elnöke. Hozzátette: a megelőzés mellett a megkötött közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának vizsgálatára, tehát az utólagos kontrollra is jelentős erőforrást fordítanak. „Ellenőrzési munkánknak köszönhetően idén az első három negyedévben 99 esetben kellett jogorvoslati eljárást kezdeményeznie a KH-nak összesen 129 szervezettel szemben a KDB-nél, amivel a hatóság a legaktívabb ezen a téren” – jegyezte meg az elnök.

Van verseny?

A közbeszerzési verseny lényeges indikátora az egy eljárásra érkező ajánlatok átlagos száma: ez 2023 első három negyedévében 7,8 darab volt, ami közel másfél ajánlattal meghaladja az előző év azonos időszakának adatait. Ez a mutató évek óta magas szinten áll, ami a Közbeszerzési Hatóság szerint azt jelzi, hogy a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított.

Emellett a szervezet olvasatában az ajánlatkérők nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a hazai közbeszerzésekben. Ezt arra alapozza, hogy a környezetvédelmi és a szociális szempontot tartalmazó közbeszerzések számának és értékének aránya a nemzeti eljárásrendben 2023 első három negyedévében jelentősen növekedett a múlt évi bázishoz képest. E szempontok érvényesülése a környezetvédelem, a klímavédelem és a gazdasági fenntarthatóság erősítéséhez is hozzájárulhat.