Bekeményít a KSH, bírságolásba kezd

2023.10.16. 06:05
Megszűnt a KSH adatközlési monopóliuma, ezért a legpontosabb adatokat a lehető leggyorsabb módon kell szolgáltatnia a hivatalnak. Ebben pedig az adatközlőkre is szükség van, akiket az adatok közlésének elmulasztása esetén akár 2 millió forintra is büntetheti a KSH.

Nem minden adatközlő küld adatokat a Központi Statisztikai Hivatalnak, ezért a jövőben nem kizárt, hogy a KSH él a bírságolás törvényi lehetőségével – hangzott el egy háttérbeszélgetésen az Infostart szerint.

Mint kiderült, már nincs monopóliuma a KSH-nak az adatok közlésében, ugyanis a média és az emberek azokat az adatokat használják, amelyekhez gyorsabban hozzáférnek.

Ez sokszor a megbízhatóság rovására megy

– mondta egy háttérbeszélgetésen Kincses Áron, a KSH elnöke.

Kiemelte, emiatt a KSH dolga, hogy a legmegbízhatóbb, valamint a leggyorsabb legyen az adatok közlésében.

A KSH-nak Magyarország legnagyobb adatkezelőjeként az a célja, hogy bekerüljön a világ 10 legnagyobb statisztikai hivatala közé, az EU-ban pedig dobogós helyet kíván elérni

– hangsúlyozta.

Szerinte nem érkeznek be időben az adatok, ezért a KSH élni fog a bírságolás lehetőségével. A gazdálkodó és nonprofit szervezeteknek, valamint az önkormányzatoknak, de bizonyos árbevétel felett a cégeknek is kötelező adatokat szolgáltatniuk.

A bírság összege pedig a kétmillió forintot is elérheti.

A KSH most egy 2008-as, úgynevezett TEÁOR-listát használ a gazdasági tevékenységek egységes statisztikai osztályozására, ez azonban az uniós szabályoknak megfelelően 2025-től frissülni fog.