Elkeserítő adatok: folytatódik a mélyrepülés, csak a legjobbak élnek túl

2023.10.16. 09:02
Tovább folytatódik az építőipar mélyrepülése. A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban tovább csökkent az építőipari termelés, ami azért is aggasztó, mert már a kiindulópontnak tekintett bázisidőszak is alacsony volument hozott. A szövetség elnöke ismét elmondta az Indexnek: nem túl fényes időszak vár az iparágra, a legtöbb vállalat csak elbocsátások révén képes fennmaradni.

2023 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a júliusinál.

Ez történt éves bázison

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszaki, alacsony bázishoz képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4 százalékkal nagyobb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 10,6 százalékkal kisebb lett.

A megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,3 százalékkal emelkedett, az ipari épületekre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 46,6 százalékkal nagyobb volt a 2022. augusztusi, alacsony bázisnál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 23,9 százalékkal elmaradt a 2022. augusztus végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az idei első nyolc hónapban (június–augusztus) 4,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Nem túl rózsás a helyzet

Az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke szeptemberben úgy nyilatkozott az Indexen, hogy nincs könnyű helyzetben az építőipar, illetve építőipari vállalatok. „A korábbiakhoz képest jelenleg ötször annyit kell evezni, hogy a csónak legalább egy helyben maradjon, és ne hátrafelé sodródjon” – szimbolizálta az aktuális állapotot Koji László.

A friss, augusztusi KSH-adatokkal kapcsolatban pedig azt mondta portálunknak: az augusztusra vonatkozó adatok egyértelműen illeszkedik abba az iparági képbe, amit az Indexnek nemrég festett.

Folyamatosan csökken az építőipari termelés, még az alacsonyabb múlt évi bázishoz képest, ami egyértelműen nem jó jel

– mondta.

A kritikus hangok szerint az építőipar, illetve a vállalatok számára egy rendkívül forrásbőséges időszak ért véget tavaly – 2015 és 2022 között soha nem látott pénz áramlott az iparágba, amely az állami otthonteremtést könnyíteni szándékozó támogatásokból is profitált. Ebből kifolyólag pedig ütésállónak kellene maradnia az ágazatnak, illetve a vállalatoknak.

Koji László szerint valóban bőséges volt a forrás, ám, hogy az azzal való gazdálkodás minősége vállalatfüggő. Tapasztalatai szerint a nagyobb vállalatok maradnak fenn könnyebben, a kisebb cégek küszködnek a túlélésért, illetve leépítésekkel próbálják átvészelni a kedvezőtlen időszakát. Ugyanakkor – tette hozzá – a nagyobb vállalatok sem biztos, hogy rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy képesek legyenek elbocsátások nélkül túlélni a jelenlegi válságot.

Az ÉVOSZ-elnök számításai szerint az idei év egészét tekintve 5-7 százalékkal zsugorodhat az építőipari termelés volumene az előző évhez viszonyítva.