Hivatalos: új tulajdonosa van a Dunaferrnek

2023.10.22. 16:51
Új tulajdonosa van a Dunaferrnek: a Liberty Steel Central Europe Kft. 55 millió euróért vette meg a céget.

Október 20-án lezárult a tranzakció, hivatalosan is a Liberty Steelhez került a felszámolt Dunaferr – írja a Portfolio. Eddig sem volt titok, hogy a Liberty Steel a befutó, a nyertes vevő a felszámolás alatt álló Dunaferr vasműért folytatott pályázati versenyben. 

A felszámolóbiztos a dolgozóknak kiküldött levelében arról tájékoztatott, hogy a július 18-án elindított tranzakciót pénteken lezárták.

Tájékoztatom önöket, hogy a fenti megállapodásban rögzített tranzakció zárása 2023. október 20-án megtörtént. Ezt követően a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. teljes jogú tulajdonosa a Liberty Steel Central Europe Kft.

– írta a levélben. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium július elején jelezte, hogy a Liberty Steel megveszi a Dunaferrt, a Fővárosi Törvényszék végzéséből pedig kiderült az is, hogy 55 millió euróért vették meg a céget, ami akkori árfolyamon 15,4 milliárd forintnak felel meg.

Az EU jóváhagyta a tulajdonosváltást 

Ahogy azt korábban az Index megírta, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az Európai Unió egyszerűsített fúziókontroll-eljárásban vizsgálta a Dunaferr megvásárlását, amelyet jóvá is hagyott.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy „a jóváhagyással az utolsó akadály is elhárult a Dunaferr sikeres értékesítése és jövője elől”. Hozzátette, a Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt vált fizetésképtelenné.

Az üzem ráadásul olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra hazánkban eddig még nem volt példa.

Hangsúlyozta: „még sok a teendő, azonban a gyár a tavalyi reménytelennek tűnő helyzetéből megmenekült, és biztató jövő előtt áll. Az üzem és a munkahelyek megmentése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, ahogy eddig is, úgy a jövőben is aktív szerepet vállal majd”.