Hétszázszor olcsóbban vehetünk ingatlant a somogyi Nágocson, mint Budapesten

2023.10.22. 10:42
A magyarországi ingatlanok legalacsonyabb és legmagasabb négyzetméterárai között 700-szoros volt a különbség 2023-ban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A portál megvizsgálta azt is, hogy tavaly hol lehetett a legdrágábban és a legolcsóbban ingatlanhoz jutni.

Hatalmas különbségek vannak a magyarországi lakóingatlanok árai között a legmagasabb és legalacsonyabb négyzetméterárak alapján – írja az ingatlan.com. A portál egy elemzést készített a KSH adatait használva, így a tavalyi értékesítések alapján rangsorolta a legdrágább és legolcsóbb közterületeket. Az ingatlan.com emellett saját adatai alapján egy áttekintés ad, hogy az idén eladásra kínált lakóingatlanok alapján milyen különbségek adódtak az országon belül.

Budapesten és a Balaton-parti településeken kérnek a legtöbbet 

A KSH adatai szerint a múlt évben a XII. kerületi Költő utca volt a legdrágább országosan és Budapesten belül, itt közel 

2,5 MILLIÓ FORINTOS ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁRON KELTEK EL A LAKÓINGATLANOK.

A második helyet az V. kerületi Vécsey utca szerezte meg (2,3 milliós négyzetméterárral), a harmadikat pedig az I. kerületi Orom utca, ahol egy négyzetméterért 2,2 millió forintot fizettek. A fővárosban a VIII. kerületi Hős utca volt a legolcsóbb tavaly 223 ezer forinttal, a sorban a következő a XVI. kerületi Rákóczi út és a X. kerületi Gitár utca 298 ezer, illetve 313 ezer forinttal – számol be erről az ingatlan.com.

A FŐVÁROSON KÍVÜLI PIACON A BALATON-PARTI TELEPÜLÉSEK ÉS UTCÁK MASSZÍV FÖLÉNYBEN VANNAK A LEGMAGASABB ÁRON ELADOTT LAKÓINGATLANOK LISTÁJÁN.

Az első helyen a balatonfüredi Honvéd utca áll 2,34 millió összeggel. A siófoki Deák Ferenc sétány és Vitorlás utca kapott helyet még a dobogón 1,73 millióval és 1,62 millióval. A Budapesten kívüli 10-es toplistán csak balatoni települések utcái kaptak helyet. A legolcsóbb lakóingatlanokat pedig Mezőhegyes adta a múlt év során: a Komlósfecskéspuszta majorban 21 ezer, az 57-es és Ómezőhegyesi majorban pedig 23-23 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, majd a rudabányai Árpád utca jön 27 ezer forintos értékkel.

2022.png
Fotó: ingatlan.com

Nágocson már 5 ezerért lehet házhoz jutni 

Az ingatlan.com saját adatbázisa alapján bemutatja, hogy az idén eladásra kínált lakások alapján melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább közterületek.

A 2023-as listát a Budapest V. kerületében lévő Széchenyi rakpart vezeti közel 3,5 millió forintos átlagos négyzetméterárral

– állapítja meg az ingatlanportál. Utána következik a Balaton déli partján található szántódi Parti villasor majdnem 3,2 millió forintos összeggel. A harmadik a balatonfűzfői Sirály utca 3,1 millió forinttal. A top tízben helyet kapott még a főváros III. kerületében elhelyezkedő Judit utca, az V. kerületi Vigadó tér és Kossuth tér, a XI. kerületi Libella köz, valamint a XII. kerületi Denevér út és Hunyad lejtő, továbbá Balatonfüred egyik legfrekventáltabb, a tópart közvetlen közelében húzódó Zákonyi Ferenc utca 2,8–3 millió forintos átlagos négyzetméterárral.

2023.png
Fotó: ingatlan.com

Az ország legolcsóbb utcája idén a Somogy megyei Nágocs település Táncsics Mihály utcája, ahol négyzetméterenként mindössze 5 ezer forintért hirdettek eladásra lakóingatlanokat.

Ezt követi két Heves vármegyei település, Erdőtelken 9 ezer forintos, valamint Kömlőn a Kossuth Lajos úton 12 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerettek volna túladni az ingatlanjukon a tulajdonosok. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb átlagos négyzetméterárral rendelkező utcák között 700-szoros volt a különbség 2023-ban – írja az ingatlan.com.