Több mint egy éve tartó sorozatot szakított meg az Európai Központi Bank

2023.10.26. 16:00
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a három irányadó eurókamat szintjén. Az EKB ezzel megszakította 2022 júliusa óta tartó tíz egymást követő kamatemelési sorozatát.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék maradt. Az EKB döntése megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

Előző, szeptemberi kamatdöntő ülésén az EKB 25 bázisponttal emelte a három irányadó eurókamatot, összhangban a piaci várakozásokkal.

Az EKB csütörtöki döntésével megszakította 2022 júliusa óta tartó tíz egymást követő kamatemelési sorozatát, amelynek eredményeként az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlábát 4,50 százalékra, 22 éves csúcsra, a betéti rendelkezésre állás kamatlábát pedig 4,00 százalékos rekordszintre emelte.

A bejelentés indoklásában az EKB hangsúlyozta, még mindig arra számít, hogy az infláció túl sokáig túl magas lesz, és hogy a belföldi ároldali nyomás erős marad.

Az infláció mindemellett szeptemberben észrevehetően visszaesett, többek között az erős bázishatások miatt, és az inflációs alapfolyamat legtöbb mutatója folyamatosan csökken. A Kormányzótanács előző kamatemelései továbbra is teljes erővel áttevődnek a finanszírozási feltételekbe. Ennek következtében egyre inkább lanyhul a kereslet, ami az infláció csökkenése irányába hat. A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2 százalékos céljához

– áll a közleményben.