A Világbank ad otthont az éghajlati kárenyhítési alap tárgyalásainak

2023.11.06. 07:02
A „veszteség- és káralap” létrehozásáról szóló megállapodást a fejlődő országok tárgyalói áttörésként üdvözölték az ENSZ éghajlatváltozási tárgyalásain tavaly Egyiptomban, legyőzve a gazdag nemzetek évek óta tartó ellenállását.

A fejlődő országok és az Egyesült Államok fenntartásai ellenére az országok egy lépéssel közelebb kerültek egy olyan alap létrehozásához, amely az éghajlati katasztrófák által károsított szegény államok megsegítésére szolgál – írja a CNN.

Az elmúlt 11 hónapban azonban a kormányok nehezen jutottak konszenzusra az alap részleteiről, például arról, hogy ki fog fizetni és hol lesz az alap helye.

Annak érdekében, hogy minden országot a fedélzeten tudjanak tartani, megállapodtak abban, hogy a Világbank egy négyéves időszakon keresztül az alap ideiglenes vagyonkezelőjeként és házigazdájaként fog működni.

Jennifer Morgan, Németország különleges éghajlatváltozási megbízottja az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, Berlin „készen áll arra, hogy teljesítse felelősségét – aktívan dolgozunk azon, hogy hozzájáruljunk az új alaphoz, és felmérjük a strukturálisabb finanszírozási források lehetőségeit”.

Mások kevésbé voltak optimisták

„Ez egy komor nap az éghajlati igazságosság szempontjából, mivel a gazdag országok hátat fordítanak a sebezhető közösségeknek” – mondta Harjeet Singh, a Climate Action Network International nonprofit szervezet globális politikai stratégiáért felelős vezetője.

A gazdag országok nemcsak arra kényszerítették a fejlődő országokat, hogy elfogadják a Világbankot a veszteség- és káralap házigazdájaként, hanem megkerülték azt a kötelességüket is, hogy vezető szerepet vállaljanak az említett közösségek és országok pénzügyi támogatásában

– tette hozzá.

 „Sajnáljuk, hogy a szöveg nem tükrözi a konszenzus szükségességét a hozzájárulások önkéntes jellegének tisztázását illetően” – mondta az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője.

Ahmed al-Dzsaber szultán – aki a COP28-as tárgyalásokon elnököl majd – üdvözölte a bizottság ajánlásait, és kijelentette, előkészítik az utat a COP28-as megállapodáshoz.