Beperelte a Nike a New Balance-t

2023.11.12. 14:32
A cipőóriás Nike szövetségi pert indított a rivális New Balance és Skechers ellen, azzal vádolva őket, hogy megsértették a Nike cipőfelsőrész-gyártásra szolgáló technológiájával kapcsolatos szabadalmakat.

A keresetek szerint a New Balance számos sportcipője és a Skechers tornacipője visszaél a Nike által szabadalmaztatott „Flyknit” technológiával, amelyet futó-, futball- és kosárlabdacipőkhöz használnak – írta meg a Reuters.

A Nike korábban már beperelte az Adidast, a Pumát és a Lululemont a Flyknit-szabadalmak megsértése miatt. Az Adidas és a Puma megegyezett a perekben, míg a Nike Lululemon elleni ügye még folyamatban van.

A New Balance közleményében azt írta: „teljes mértékben tiszteletben tartja a versenytársak szellemi tulajdonjogait, de a Nike nem rendelkezik kizárólagos joggal arra, hogy lábbeliket tervezzen és gyártson hagyományos gyártási módszerekkel, amelyeket az iparágban évtizedek óta használnak”.

A keresetek szerint a szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi, hogy csökkentett anyag- és hulladékfelhasználással nagy teljesítményű felsőrészeket készítsen.

A Nike Massachusetts szövetségi bíróságán benyújtott, a bostoni székhelyű New Balance elleni panasza szerint a New Balance Fresh Foam, FuelCell és más termékcsaládjainak cipői sértik a Nike szabadalmi jogait.

A Nike Los Angelesben beperelte a kaliforniai Manhattan Beach székhelyű Skechers céget, azt állítva, hogy a cipőik, köztük a Skechers Ultra Flex és a Glide Step márkájú cipők sértik a szabadalmait.

A Nike meg nem határozott összegű pénzbeli kártérítést kért a bíróságtól, valamint bírósági végzést, amely véglegesen megakadályozza a New Balance és a Skechers részéről a szabadalmak megsértését.