Pénzt kereshetünk a kutyával, ha őrző-védő

2023.11.15. 17:21
Minden költség áfatartalma elszámolható egy vállalkozásban a telephelyet őrző kutyák után, ha az adott cég áfaköteles tevékenységet folytat.

„Kutya őrzi a telephelyet. Levonásba helyezhető az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek áfatartalma?” – tette fel a kérdést az Írisz Office, amely a legkevésbé sem költői, az adószakértői csapat nyomban meg is válaszolta azt.

Az Index által kiszúrt bejegyzésben azzal érveltek, hogy a telephely védelmével kapcsolatos indokolt költségek az adóköteles tevékenység érdekében felmerült beszerzésnek minősülnek, feltéve persze, hogy az említett cég áfaköteles tevékenységet folytat.

Ideértendők az őrző-védő kutyatartással kapcsolatos

  • élelmezési,
  • ápolási,
  • a kutya egészségvédelme érdekében felmerült,
  • a betegség megelőzésével,
  • a betegség gyógyításával kapcsolatos költségek (gyógyszerek, állatorvosnak fizetett összegek),
  • valamint minden olyan költség, ami a kutyatartással közvetlenül kapcsolatba hozható.

Ennek értelmében az adószakértői álláspont szerint az őrzőkutyával kapcsolatosan felmerült költségek számla alapján elszámolhatók, és a számla áfatartalma levonható.

Kutya vagy macska?

A magyar háztartások közel harmadában van kutya, és a kutyatartók 65 százaléka családtagként tekint négylábú kedvencére. De mi a helyzet nemzetközi szinten? Ahogy lapunk már arról beszámolt, általában erősebben kötődnek az emberek a kutyákhoz, és többet is költenek rájuk. Ám ahogy távolodunk a mezőgazdasági munkáktól, annál közelebb kerülnek a macskák.

Vajon többet törődnek az emberek a kutyákkal, mint a macskákkal? – vetették fel a halaszthatatlan tudományos kérdést a Koppenhágai Egyetem tudósai, majd nemzetközi kutatás keretében rögtön meg is vizsgálták azt. A tudósok dr. Peter Sandoe vezetésével három nyugat-európai ország kisállattartóinak és állataiknak viszonyát vizsgálták. A 2117 megkérdezett gazdából 844 kutyát, 872 macskát tartott, 401 pedig kutyát és macskát is. Erről bővebben itt olvashat.