Bloomberg: Orbán Viktor veje is feltűnt a Budapest Airport megvásárlásánál

GettyImages-1234457651
2023.11.16. 10:54
Egy Orbán Viktor magyar miniszterelnök vejéhez köthető cég tanácsokat ad a kormánynak a Budapest Airport Zrt. megvásárlásával kapcsolatban – közölték az ügyet ismerő személyek a Bloomberggel.

Az Equilor Befektetési Zrt. – amelyet közvetve Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök legidősebb lányának férje irányít – is azok között van, akik tanácsot adnak a magyar kormánynak egy olyan ügyletben, amelyben többségi tulajdonos lehet a magyar állam a Budapest Airportban  – mondták névtelenséget kérő források a Bloombergnek.

A megállapodás a lap szerint rávilágít „az üzlet és a politika közötti elmosódó határokra Magyarországon”.

A Bloomberg szerint korábban is voltak már sajtóhírek, miszerint az Equilor már 2021-ben kormányzati megbízást kapott arra, hogy tanácsot adjon a kormánynak a Budapest Airport megvásárlásával kapcsolatban. Ez még azelőtt történt, hogy a Tiborcz fő befektetési eszközének, a BDPST Groupnak többségi tulajdonában lévő hitelező átvette az Equilor irányítását.

Ez a szerződés tavaly járt le a kormány honlapja szerint. Azóta az Equilor volt Magyarország tanácsadója a Vodafone állami megvásárlásában is, amely idén fejeződött be.

A BDPST Group a Tiborcz szerepével kapcsolatos kérdéseket az Equilorhoz irányította, amely nem kívánt nyilatkozni. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amely a budapesti központ megvásárlásáról szóló tárgyalásokat vezeti, szintén nem válaszolt a lap megkeresésére.

Karácsonyi ajándékként kerülhet a fa alá a Budapest Airport?

„A magyar kormány reméli, hogy még karácsony előtt sikerül megállapodni. Ez az ütemterv lehetséges, de kihívást jelent, mivel több kulcsfontosságú akadály is fennáll” – mondták a Bloomberg forrásai az ügyletről. De ha még létre is jön a megállapodás, a lezárásra valószínűleg jövő évig kell várni.

A kormány már 2021-ben megpróbálta megvásárolni a repülőteret, de az ajánlat meghiúsult, mivel Magyarország nem tudta előteremteni a pénzt a Budapest Airport megvásárlására, amely a hírek szerint 4,4 milliárd euró értékű volt adóssággal együtt.

Több olyan jelentős vállalat, amelyek megvásárlásában az államnak szerepe volt – a bankoktól kezdve a távközlési cégekig –, végül Orbánhoz közeli vállalkozók ellenőrzése alá került – emlékeztetett a Bloomberg. 

(Borítókép: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2021. augusztus 4-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)