Czomba Sándor: A gyors minimálbér-megállapodásért mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie

2023.11.18. 18:25 Módosítva: 2023.11.18. 18:25
Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaságnak arról beszélt, habár úgy tűnik, mintha a munkaadók és a szakszervezetek nagyon könnyen egyeztek volna meg a 2024-es minimálbérről és bérminimumról, azonban mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie.

Mint arról az Index is írt, idén decembertől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér, és 10 százalékkal a garantált bérminimum.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaságnak  úgy nyilatkozott, valójában mind a munkaadóknak, mind a szakszervezeteknek komoly engedményeket kellett tennie, hogy a végső, köztes döntés megszülethessen.

Czomba Sándor többek között arról is beszélt, hogy

  • a megállapodásnál mindkét oldalon előbukkant valamilyen probléma, főleg a garantált bérminimum esetében volt vita.
  • „A munkáltatók a 10 százalékos emelésnél valamivel kevesebbet szerettek volna, míg a munkavállalók ennél kicsit többet. De aztán összességében mindenki engedett.”
  • „Most úgy tűnik, mintha nagyon gyorsan sikerült volna megegyezni, valójában emögött mindkét félnek komoly engedményeket kellett tennie, hogy a végső, köztes döntés megszülessen.”
  • Szerinte bizonyos szempontból meglepetés volt a gyors megállapodás, főleg az, hogy már december elsejétől hatályba lép.
  • „A december elsejének abból a szempontból van jelentősége, hogy idén 16 és 14 százalékos minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés valósult meg, és a 2023-as bérmegállapodás értelmében hogyha a 18 százalékot meghaladja az éves átlagos infláció, akkor újra tárgyalóasztalhoz kell ülniük a feleknek.”
  • Elmondása szerint januárban kaphatják kézhez az emelt összegű minimálbért és garantált bérminimumot a legalacsonyabb keresetűek.
  • „Azok, akik az ünnepek kapcsán kicsit aggódnak, vagy tartalékolnak, nekik adunk valamilyen ígéretet a jövőre nézve.”
  • Czomba Sándor bízik benne, hogy a megállapodással bátrabban költekeznek az emberek decemberben, ami segíti a fogyasztást.
  • „Várhatóan 2024-ben reálbér-növekedés valósul meg, hiszen 6 százalékos inflációval számolunk, és szinte biztosan efölött lesz az átlagbérek emelkedése.”