Megnőtt a gombakereslet a koronavírus-járvány után

2023.11.20. 11:26
A gombaszektort sem kímélte a koronavírus-járvány, mégis megnőtt a kereslet az élelmiszer iránt az egészségesebb étrend előtérbe kerülésével. Mindez a hazai piacon is érezteti hatását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) tájékoztatójából kiderül: Magyarországon az éves gombafogyasztás a járvány alatt és után elérte a másfél kilogrammot, ám még így sem közelítjük meg a 3 kilogrammos európai és a 4 kilogrammos brit átlagot. 2020-ban az éves gombafogyasztás Magyarországon fejenként egy kilogramm volt.

Az éves magyarországi termés átlagosan 22-23 ezer tonna körül alakul, a termelés 90 százalékát a csiperke adja, 7-8 százalékát a laskagomba, 2-3 százalékát pedig a különlegesebb fajták.

A kommüniké szerint a legnagyobb termesztő terület Budapesten és a főváros környékén összpontosul, országos szinten itt termesztik a csiperkegomba 45 százalékát. A laskagomba kiemelt termesztő körzetei: Kecskemét és környéke, a Duna–Tisza köze, Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye. 

Az országban megtermelt csiperkegomba mintegy 60 százaléka külpiacokon értékesül, 75 százalékát friss gombaként szállítják Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Románia irányába, a fennmaradó 25 százalék konzerv formájában jut el Olaszországba és Ausztriába. A laskagomba frissen főként a hazai, valamint a német, román piacra kerül.

Egy négyzetméter felületen akár 250-300 kilogramm gombát lehet előállítani, amihez jelentős beruházásokra van szükség, például megfelelő klimatikus viszonyokat kell kialakítani.

A kamara és a szakmaközi szervezet körképe szerint a fehérjegazdag gomba igazi szuperélelmiszernek számít, mivel alacsony energiatartalma mellett magas víz- és élelmirost-tartalommal bír, ráadásul kiemelkedően magas D-vitaminnal rendelkezik.

A vásárlásnál elsősorban a termék frissességére helyezzünk hangsúlyt. A friss gomba kellemes illatú, roppantható, a kalapszéle ép. Vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, így 2-3 napig eltartható, viszont a gomba szobahőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből.