Keddtől kivezetik az állampapírt, egyből hatalmasat ugrott a kereslet

2023.11.27. 20:37
Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján az elmúlt héten rendkívül népszerű volt a Prémium Magyar Állampapír, a megtakarítók 91,6 milliárd forint értékben vásároltak belőle.

Az Államadósság Kezelő Központ november 22-én jelentette be, hogy kivezeti a jelenleg elérhető Prémium Magyar Állampapírt. A papír rendkívül népszerű volt, ugyanis kamatozása követi az inflációt, egészen pontosan a megelőző naptári év átlagos inflációja felett fizet 0,25 százalékpont kamatprémiumot – derült ki a Bankmonitor közleményéből.

A 2023-as éves átlagos infláció nagysága már minimális hibával előre jelezhető, így a Bankmonitor várakozása szerint az állampapír 2024-es kamata meghaladhatja a 18 százalékot.

Az állam ugyanakkor mérsékli a kamatkiadásait, ezért úgy döntöttek, kivezetik az állampapírt. November 29-től új Prémium Magyar Állampapír érkezik, amely az első 1,5 évben (2025. április 20-ig) nem követi az inflációt, hanem fix, évi 9,9 százalékos kamatot termel.

A befektetők gyorsan reagáltak a megváltozott helyzetre. A Bankmonitor gyűjtése szerint 

az elmúlt héten 91,6 milliárd forint befektetés áramlott az utolsó inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba.

Ez kiugróan nagy összegnek számít, ugyanis idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók.