Egyre többen választják a magánegészségügyet Magyarországon

2023.11.28. 06:35
A pandémia hatására több tízezren fordultak a privát szektor felé, a magyarok közel kétharmada vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A fokozódó igénnyel együtt megnőhet a magán-egészségbiztosítást kötők száma is.

Az EY felmérése szerint az elmúlt két évben közel húsz százalékkal nőtt a magánegészségügyi rendszert használó magyarok aránya. Az emberek ugyanis úgy vélik, a magánegészségügy gyorsabb, itt az orvos-beteg kapcsolat kölcsönös bizalmon alapszik, valamint a környezet is jóval minőségibb.

Az EY hangsúlyozza, a fokozódó igény ellenére jelenleg a magyarok töredékének, mindössze 12 százalékának van magán-egészségbiztosítása, illetve 50 százalékuk csak a munkáltatók által kötött szerződéseken keresztül jut hozzá.

A felmérések alapján azonban fordulat várható, ugyanis

a lakosság több mint egyharmada nyitott lenne arra, hogy magán-egészségbiztosítást kössön.

Egy szakorvosi és laborvizsgálatot tartalmazó alapcsomagért 38 százalék legalább havi 6 ezer forintot kifizetne, míg

egy átfogóbb, kórházi ellátást is tartalmazó csomagért a válaszadók negyede akár 10 ezer forint feletti összeget is elköltene havonta.

A magánbiztosítástól a megkérdezettek elsősorban azt várják el, hogy néhány napon belül kapjanak vizsgálati időpontot, és több helyszínen éjjel-nappal orvosi ügyelet álljon a rendelkezésükre.

Az emberek szerint egy magán-egészségbiztosítás elsősorban arra szolgál, hogy fedezze a biztosított egészségügyi ellátásának költségeit, valamint a magánszolgáltatásokat ingyenesen vehesse igénybe.

A kutatások alapján leginkább a fiatalabb korosztály nyitott a magánegészségügyi szolgáltatásokra.