Rijád nyerte el a 2030-as világkiállítás rendezési jogát

2023.11.28. 20:46
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után – írja az MTI.

A világkiállítás rendezési jogának elnyeréséért a dél-koreai Puszan és az olasz főváros, Róma is versenybe szállt. Az ötévente rendezett esemény látogatók millióit és több milliárd dollárnyi beruházást jelent a rendező ország számára.

Rijád 119, Puszan 29, Róma pedig 17 szavazatot kapott a párizsi székhelyű Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 182 tagjától.

Szaúd-Arábiának a szavazatok kétharmadára volt szüksége ahhoz, hogy már az első fordulóból nyertesként kerüljön ki.

Rijád a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nasszr portugál futballsztárját, Cristiano Ronaldót is „bevetette" a tagok meggyőzésére egy videófilm erejéig, amelyet a szavazás előtt vetítettek le. A szaúdi főváros a 2030 októbere és 2031 márciusa közötti időszakot javasolta az expó megrendezésére.

A győzelem „hab a tortán" az ország de facto vezetője, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Vision 2030 programja szempontjából, amelynek célja az ország kőolajtól való kizárólagos függőségének megszüntetése.

A koronaherceg kritikusai úgy gondolják, hogy Mohamed bin Szalmán a világkiállítás házigazdaszerepét arra próbálja felhasználni, hogy javítson országa megítélésén.

A nyugati vezetők szerint a trónörökös adta ki a parancsot Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolására.