Lépett a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálat átalakításának ügyében

2023.12.07. 07:36
A kormány korábbi célja, hogy az állami meteorológiai szolgálat korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak. Ezzel kapcsolatban most egy kormányhatározat is megjelent.

Az év végén megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ahogyan arról korábban az Index is beszámolt. Így egy állami cég veszi át az OMSZ feladatait, a meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya pedig 2024. január 1-től munkaviszonnyá alakul.

Az átalakítással új feladatok is járnak, amelyekről a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg egy kormányhatározat. A dokumentumban azt írták, hogy „a kormány Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása, a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése érdekében” tesz lépéseket. A határozatban tehát lényegében a kormányzat 

több új feladatot is ró a szervezetre.

A dokumentumban ezentúl felhívást intéztek a gazdaságfejlesztési miniszterhez, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MNV Zrt.) útján gondoskodjon a társaság 170 millió forintos tőkéjéről.

Ezt az összeget átcsoportosítással lesz képes megoldani, így az Energiaügyi Minisztérium biztosítja majd a fedezetet, ami nem meglepő annak fényében, hogy terhet is vesz le az új szervezet a tárca válláról, sőt az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba felel a szervezetért.

Ezen kívül még az is kiderült, a társaság 100 százalékos állami tulajdonban lévő részesedése „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó állami tulajdonban álló társasági részesedésként” kerül meghatározásra.