A gondnokra hagyná 11 milliárd dolláros vagyonát a világ egyik leggazdagabb embere

2023.12.08. 16:11 Módosítva: 2023.12.08. 16:16
Nicolas Puech, a Hermés alapítójának unokája törvényesen fiává akarja fogadni az 51 éves egykori gondnokot, így biztosítva, hogy örökösök híján valaki örökölje a milliárdjait.

A 80 éves Nicolas Puech – aki a Forbes listája szerint jelenleg a világ 163. leggazdagabb embere –, a Hermés elhidegült örököse, bejelentette merész tervét, miszerint örökbe fogadja 51 éves egykori kertészét és ezermesterét, hogy ráhagyja 11 milliárd dolláros vagyonát. Puech a divatóriás alapítójának unokája, és a cég 5,7 százalékát birtokolja – írja az Enterpreneur

A Tribune de Geneve című svájci lap szerint a visszahúzódó Peuch alig tartja a kapcsolatot családjával.

Egyedülálló és gyermektelen, a kertészt (akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra) rokonának tekinti.

A kertészről nyilvánosan nem sokat tudni azon kívül, hogy „szerény marokkói családból származik”, spanyol felesége és két gyermeke van.

Korábban Peuch megígérte, hogy átadja a pénzét egy alapítványának. Az év elején azonban meggondolta magát, és egy kézzel írott üzenetet küldött az alapítványnak, amelyben kifejezte az új örökléssel kapcsolatos kívánságait. Ezt követően sokkhullámok törtek ki.

Közvetlen örökösök nélkül a milliárdos valóban véghez viheti a tervét. De nem jelentős jogi akadályok nélkül. A Tribune de Geneve szerint egy felnőtt gyermek örökbefogadása Svájcban bonyolult – ha hozzávesszük, hogy az örökbefogadott milliárdokat fog keresni, a dolog nagy tétekkel járó csatává válik.

A család fekete báránya?

Puech nem először kerül összetűzésbe a családjával. 2014-ben kilépett a Hermès igazgatótanácsából, miután a divatipari rivális LVMH ellenséges felvásárlási ajánlatot tett. De megtartotta részvényeit, amivel Svájc leggazdagabb magánszemélyei közé tartozik. Jelenleg 66 másik lakóval él egy kastélyban La Foulyban.

A Hermes márka, amely ma Franciaország harmadik legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata, és becslések szerint 200 milliárd dollárt ér, nem idegen a reflektorfénytől.

Ez a legutóbbi fejlemény mégis a középpontba került, kérdéseket és kíváncsiságot ébresztve e nagy múltú birodalom jövőjével kapcsolatban.