Zöld utat kapott Magyarország, megnyílt az uniós pénzcsap

D  HR20231201002
2023.12.08. 14:46
Az Európai Tanács döntése értelmében Magyarország előleg megkaphat egy csaknem egymilliárd euró értékű uniós támogatást. Ezzel az eredeti magyar helyreállítási terv 4,6 milliárd eurót kap pluszban, amelyből 3,9 milliárd euró uniós hitel, de a fennmaradó összeg vissza nem térítendő támogatás.

Magyarország a 4,6 milliárd euróból az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat kíván megvalósítani. Az Európai Bizottság múlt heti javaslata alapján nemcsak Magyarország, hanem 12 másik uniós tagország is módosított a helyreállítási terven.

A Népszava szerint a tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy az Orbán-kormány hamarosan és külön feltételek teljesítése nélkül hozzájuthat az előleghez,

ami a helyreállítási tervre szánt összegek 20 százaléka, vagyis 920 millió euró.

E pénz fele a következő év elején érkezik Brüsszelből, míg a fennmaradó össze 2024 végén. Azonban a helyreállítási pénz nagyobb részét továbbra is zárolják.

A mostani határozathoz nem kellett minden tagország beleegyezése, csupán minősített többségre volt szükség, ami bőven megvolt, még úgy is, hogy Hollandia, Észtország, Lettország és Litvánia is tartózkodott a szavazásnál. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be a hírről, és azt is elárulta, hogy ezt a pénzt a RePowerEU fejezet fejlesztéseire használhatják. A tárcavezető szerint ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország a zöldátállás nyertese legyen.

Egy apró ellentmondás 

Varga Mihály a fenti bejelentkezésben azt mondta, hogy januárban Magyarország már megkaphatja az első előleget.

Ugyanakkor a Forbes ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a 920 milliós előleg első feléhez, 460 millió euróhoz Magyarország jó eséllyel csak februárban, a pénteki döntés után nagyjából 60 nappal juthat hozzá. 

A többi pénznél még várni kell Brüsszel döntésére 

Az Index úgy tudja, még idén, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség az igazságügyi reformcsomagról, ami a Magyarországnak járó 2021–2027-es uniós forrásokhoz való hozzáférés legfőbb záloga.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy 

  • az utolsó részkérdésekben is közel a megegyezés az igazságügyi reformcsomag körül, ami a 2021–2027-es pénzek tekintetében a hozzáférés horizontális feljogosító feltétele.
  • Lapunk úgy tudja, még az év vége előtt egymás kezébe csaphatnak a felek, jó esetben ez már a jövő héten megtörténhet.
  • Ami a legfontosabb, hogy ezáltal a 2021–2027-es kohéziós források egy jelentős részéhez férhet hozzá Magyarország.

Az Index információi pedig arra engednek következtetni, hogy szépen, lassan minden puzzle-darabka a helyére kerül a brüsszeli vitákban. A következő hét évben a fejlesztéseknek keretet adó operatív programok révén a magyar társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint állhat rendelkezésre. Ebből több mint 4000 milliárd forintot már előzetesen jóváhagyott az Európai Bizottság az agrár- és vidékfejlesztési programokra, így az árfolyamtól függően 9-10 ezer milliárd forint jut a többi operatív programra.

(Borítókép: Varga Mihály. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.