Hivatalos vételi ajánlatot tett a magyar állam a Strabag GYSEV-részesedésére

2023.12.12. 19:28
A Strabag SE hatszázalékos részesedésére érkezhetett az ajánlat. Magyarország ezzel kétharmados többséget szerezhetne a cégben, ami jóval több joggal ruházná fel.

Mint arról már beszámoltunk, nem túl kedélyes a viszony a GYSEV Zrt. magyar és osztrák tulajdonosai között, amin a GYSEV vezérigazgató-helyettesének Lázár János általi kirúgása sem segített. Hana Dellemann az ausztriai kirendeltséget vezette. 

Emiatt később a magyar bíróságokhoz fordult Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere, aki azt is elmondta, hogy nem szeretnék eladni érdekeltségeiket a magyaroknak.

A cégben három tulajdonos van: a magyar állam, az osztrák állam, valamint az osztrák magáncég, a Strabag SE, de ezek közül Magyarország a többségi tulajdonos a maga közel 66 százaléknyi tulajdonlásával.

Most azonban, a Telex értesülései szerint, a magyar állam hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabagnak a GYSEV (Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút) Zrt.-ben meglévő hat százalékára.

Ezzel MAGYARORSZÁGNAK meglenne a kétharmada a cégben, Ausztriának pedig maradna a 28 százalékot éppen meghaladó tulajdonrésze.

Ezzel Magyarország megoldhatná, hogy az osztrák állam nélkül nagyobb befolyást szerezzen a cégben. Jó ajánlat esetén a Strabag SE számára is megérheti az érdekeltségek eladása, ha a tulajdonosok között feszült a helyzet.

A lap kereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) a hír miatt, de azt írták:„sajtóértesüléseket a minisztérium nem kíván kommentálni.”