Lázár János: Fogd a pénzt és fuss!

2023.12.12. 18:10
Lázár János építési és beruházási miniszter a közösségi oldalán kommentálta azt, ami a Continental gumigyárral történik Makón. A tárcavezető úgy véli, hogy a cég a „fogd a pénzt és fuss” nevezetű játékot űzi Magyarországgal és Makóval szemben.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a makói Continental gumigyár dolgozói a faliújságról tudták meg elbocsátásukat. A makói gyár alkalmazottai sérelmezik az eljárás menetét, és diszkriminatívnak tartják, hogy kizárólag magyar nemzetiségűeket bocsátott el a német gumiipari óriásgyár.

Többen úgy vélik, hogy az elbocsátásokkal még több külföldi vendégmunkás előtt nyílik meg a kapu, és a kirúgások áldozatai főleg a több mint 20 éve ott dolgozó magyar nemzetiségű foglalkoztatottak.

Jelenleg nagyjából 150 indonéz vendégmunkás dolgozik a gyárban, így a magyarok tömeges elbocsátásával nagyon úgy tűnik, hogy a külföldiek foglalkoztatása még inkább előtérbe kerül. A hírek szerint 50 dolgozójától válik meg a makói gyár. 

Fogd a pénzt és fuss! Ezt a játékot játssza a Continental gumigyár Magyarországgal és Makóval szemben. Amíg hagyjuk

– fogalmazott Lázár János.

A miniszter azt javasolta a kormánynak, ne tűrje tovább, hogy „bizonyos multik palira veszik Magyarországot és a magyar munkavállalókat”.

Az állami támogatást zsebre teszik, a maguk ígéreteit pedig üzemszerűen megszegik: sorra kirúgják az embereket, de azt is úgy, hogy azzal a lehető legnagyobb félelmet és bizonytalanságot keltsék a munkavállalókban

– írta közösségi oldalán.

Majd kiderült, hogy Lázár János erre is kiterjesztené a szuverenitásvédelmet

Terjedjen ki a szuverenitásunk védelme erre a kérdésre is, védjük meg Magyarországot az ilyen külső támadásoktól is! Mert amit a Continental Makón csinál, az bizony támadás a magyar gazdaság, a magyar munkaerőpiac, a magyar emberek ellen. Politikai, jogi fegyverre van szükség, amellyel védekezhetünk ellene. Ideje megtalálni ezt a fegyvert

– közölte a miniszter.