Másfélszeresére drágult az MNB Szabadság téri épületének felújítása

2023.12.12. 19:53
Másfélszeresére drágult a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri műemléki épületének felújítása, amelyet a 444.hu szerint a jegybankelnök fiának egyik barátja készít. Arról azonban nem esett aszó, hogy elkészül-e időre az épület.

2021-ben derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját, az 1905-ben átadott műemléki épület felújításának költsége 54 milliárd forint. Akkor azt tervezték, hogy a Raw Development Kft.-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében, 2024-ben fejeződnek be a munkálatok.

A Raw Development Kft. pedig Somlai Bálint érdekeltségébe tartozik, akit Matolcsy Ádám barátjaként tartanak számon, s aki a jegybankelnök, Matolcsy György fia. Nemrég az is kiderült, hogy újabb 27 milliárd forintot költenek a felújításra.

444.hu hétfőn úgy értesült, hogy a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri műemléki épületének felújítása a tervezett 54 milliárd forintról 80 milliárd forint fölé emelkedett. A Nemzeti Bank előbb kiadott egy közleményt arról, hogy „a tervek szerint halad az MNB több mint 100 éves épületének felújítása”.

Ennek érdekessége, hogy bár a címben úgy tűnik, a tervek szerint halad a felújítás, mégis másfélszeresére drágul.

A több mint 100 éves, műemléki védelem alatt álló Szabadság téri épület felújításának költségei várhatóan közel 50 százalékkal emelkednek meg a piaci folyamatok miatt

– közölték.

A Magyar Nemzeti Bank meg is indokolta a drágulást, mégpedig „a szerződés megkötése óta eltelt időszak kihívásaival”.

Az eredeti szerződés megkötése óta eltelt időszak kihívásai (covid-válság, az ellátási láncokban kialakult fennakadások, orosz–ukrán konfliktus, nyersanyagpiaci és inflációs válság) az építőipart és ezáltal valamennyi beruházással foglalkozó vállalkozást rendkívül nehéz helyzet elé állított [hogy egy 2021 közepén aláírt szerződés módosításánál miért alap bármilyen magyarázkodásra az akkor már több mint egy éve tartó covid, elég különös]. Az általánosan magas inflációs környezet, az elérhető munkaerőpiaci kapacitás beszűkülése, valamint a drasztikusan megnövekedett nyersanyagárak miatt ezért valamennyi, hasonló műemlék jellegű épület felújításánál jelentős, sokszor duplájára emelkedő költségekkel kell most már számolni

– közölték.

A közleményből ugyanakkor nem derült ki, sikerül-e elkészülni az épülettel a tervezett 2024-es dátumra, ami azért fontos, mert a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezte az átadást.