A világ legjobb befektetői segítenek a pénzünk fialtatásában

GettyImages-1236913219
2023.12.18. 19:02 Módosítva: 2023.12.18. 19:45
Az UniCredit minden eddiginél szélesebb befektetési palettát kínál ügyfelei számára annak köszönhetően, hogy a több országban már sikeresen működő onemarkets Fund alapokat a közép- és kelet-európai régióban, így Magyarországon is elérhetővé tette – mondta az Indexnek Claudia Vacanti, az UniCredit Csoport befektetési termékekért felelős vezetője.

Az inflációs időszakban, amikor már a hozamszintek is kellően magasak, mennyire érzi az UniCredit, hogy megemelkedett az ügyfelek érdeklődése a befektetési lehetőségek iránt?

Természetesen a pozitív kötvényhozamok visszatérése jó hír a komolyabb jövedelmezőséget kereső ügyfelek számára. De mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a befektetési tanácsadás ennél több: az ügyfeleink jövőjét tervezzük, és ennek során a hosszú távú értékteremtésre összpontosítunk. Ebből a szempontból a diverzifikáció és a gyarapodási tervek vezérelnek minket. Úgy vélem, a részvények és kötvények megfelelő kombinációja egy fokozatos és fegyelmezett gyarapodási tervvel felépített, diverzifikált portfólióban megfelelő választ ad a kockázat mérséklésére és az értékteremtésre.

Mennyire elvárás az ügyfeleknél a minél szélesebb befektetési lehetőségek kínálata? A onemarkets Fund koncepciót ez az igény hozta létre?

A onemarkets Fund nem csupán egy termék, hanem egy átfogó, nyílt architektúrájú modell alapján felépített megoldási csomag, amelyet folyamatosan bővítünk és innovatív szolgáltatásokkal gazdagítunk, mert azt tapasztaljuk, hogy nagy erre az igény. Emellett ez a koncepció javítja márkaidentitásunkat, erősíti az ügyféllojalitást és hosszú távú kapcsolatot is biztosít a partnereinkkel.

A onemarkets Fund egy egyedülálló csoportszintű platform, amely nemcsak a helyi igényeknek felel meg, hanem globális szinten az UniCredit ambícióinak is. Dióhéjban azt mondhatjuk, hogy a onemarkets Fund az UniCredit új útja az alapkezelésben.

Mennyiben növeli a termék a magyar bank befektetési területen kínált termékeinek számát?

A onemarkets Fund a magyar UniCredit számára is lehetővé teszi, hogy széles körben gazdagítsa a helyi ügyfeleknek kínált befektetési termékkínálatát. A onemarkets Fund ügyfélközpontú termékeket kínál, melyeket az UniCredit Csoport szakértői elismert vagyonkezelőkkel, partnerségben fejlesztenek. A onemarkets Fund révén kizárólag az UniCredit ügyfeleinek kínálunk egyedülálló befektetési megoldásokat, amelyeket a bank szakértői, illetve gondosan kiválasztott, tekintélyes partnerek – köztük az Amundi, az Allianz Global Investors, a BlackRock, a Fidelity, a J.P. Morgan, a Pictet és a PIMCO – kezelnek.

Mennyire látja sikeresnek a onemarkets Fundot azokban az országokban, ahol ezeket a termékeket már bevezették?

A onemarkets Fund több mint egy évvel ezelőtt indult Olaszországban, Németországban és Ausztriában, és most léptünk be a közép- és kelet-európai piacokra, kezdve Csehországgal, Szlovákiával, Magyarországgal, Bulgáriával és Romániával.

Az ügyfelektől eddig kapott visszajelzések rendkívül pozitívak: mostanra megközelítőleg 3,5 milliárd eurónyi kezelt vagyont értünk el el.

Lesznek-e forintalapok a onemarketsben, amiket más országok befektetői is elérhetnek majd?

Igen, négy forintalapú terméket tervezünk 2024 elején bevezetni kínálatunkba. Így

a onemarkets Fund magyarországon kínált termékei rövid kötvény, kötvény, vegyes és részvénytúlsúlyos termékekkel bővülnek,

lefedve a befektetői igények és az ügyfelek kockázatvállalási képességének széles spektrumát. Ezen felül a onemarkets Fund kínálatában mindenütt megtalálható a onemarkets Balanced Eastern Europe alap, amely belső befektetési képességeinkre épít. Ez a kiegyensúlyozott alap a közép-kelet-európai régióban diverzifikált és hatékony megoldást kínál arra, hogy a befektetők az egész régió gazdasági növekedéséből részesüljenek. Ez az alap tartalmaz magyar eszközöket is.

A befektetők egyrészt nagyon konzervatívok, másrészt érdeklődnek az új, például az ESG- befektetések iránt is. Mennyiben tud ebben segíteni a onemarkets?

A fenntarthatóság, valamint az éghajlat és a környezetünk javítása iránti elkötelezettségnek minden tevékenységünket át kell hatnia. Ügyfeleink egyre inkább igénylik a fenntartható befektetéseket. Az onemarkets Fundon belül kifejlesztettünk néhány alapot, amelyek megfelelnek az SFDR, az ESG európai keretrendszer 8. cikkelyének. Határozottan hiszünk abban, hogy ez a helyes irány, és ezért rendelkezünk átfogó ESG keretrendszerrel a befektetésekhez. Ez nemcsak a MiFID-szabályok meglétének kérdése, hanem az UniCredit értékeiből és a csoportunk elkötelezettségéből is ered.

A megfelelő befektetési döntések meghozatalához megfelelő információkra van szükség. Hogyan tájékozódhatnak a leendő befektetők a termékkel kapcsolatban?

A onemarkets Fundot egy teljes körű információcsomag támogatja, amely az ügyfelek és a bankárok számára elérhető lesz: a termékbrosúrák mellett a havi jelentésektől a befektetési stratégiákról szóló átfogó tájékoztatásig. A folyamatosan frissített anyagok a külön erre a célra létrehozott onemarkets.hu weboldalon, valamint a bankfiókokban elérhetőek.

Ezen túlmenően a onemarkets vagyonkezelő partnereink tapasztalatát, képességeit kihasználva, az ügyfelek részt vehetnek majd olyan rendezvényeken is, ahol az UniCredit befektetéseiről kapnak tájékoztatást, és meghallgathatják a onemarkets vagyonkezelő partnereinek véleményét, tanácsait is a rendelkezésre álló megoldások teljes skálájáról.

A tájékoztatásban foglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékoztatást, nem minősülnek pénzügyi eszközökre vonatkozó ügyletkötésre vonatkozó felhívásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak, 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) és a Bizottság (EU)2017/565 rendelete értelmében marketingközleménynek minősül. Az alapokat az UniCredit Bank Hungary Zrt. (1054 Budapest, Szabadság tér 5–6., a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedély száma: I-1523/2003.) forgalmazza.

(Borítókép:  Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)