Jelentős problémákat talált az MNB az egyik ismert banknál, 13 milliós bírságot szabott ki

2023.12.20. 11:17
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a folyósítási folyamataiban és a felügyeleti adatszolgáltatásaiban feltárt hiányosságok miatt.

A hitelintézetet kötelezték a jogsértések megszüntetésére, az azonosított problémák nem hordoznak rendszerkockázatot, nem veszélyeztetik a bank megbízható működését – írta az MNB az MTI-nek küldött közleményében.

Az MNB 2022. március 31-től, illetve 2023. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Megállapították, hogy a bank vállalati hitelellenőrzési utasítása hiányos és ellentmondásos volt. Emellett az összeg alapú szegmentálás területén a bank nem volt kellően körültekintő, a folyósítási feltételek teljesülésének ellenőrzése esetében pedig nem minden ügylettípusnál valósult meg az üzleti területtől független kontroll.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB haladéktalanul – illetve egyes esetekben 2024. március 31-i határidővel – kötelezte a céget a problémák megszüntetésére. A banknak 2024. május végéig kell  beszámolnia a hibákat orvosló lépéseiről.

Az intézet 13 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre. Enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve az, hogy már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését – közölte az MNB.

Az MNB egyébként – ahogy beszámoltunk róla – a napokban szabta ki eddigi legmagasabb összegű bírságát. A súlyos büntetést a Falcon Kereskedőház és a Falcon Benefit kapta csalás miatt .