Történelmet írhatnak idén a magyarok költekezésükkel

2023.12.23. 08:29
A bankkártyás fizetések adatai szerint az idei évben teret vesztett a bolti forgalommal szemben az online kereskedelem. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakértőinek várakozása szerint a IV. negyedévben az online bankkártyás költés átlépte az 1000 milliárd forintos álomhatárt.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője elmondta, hogy az online kiskereskedelem dinamikus térnyerése jelentősen fékeződött 2023-ban. Kiemelte, hogy az infláció miatt ez a visszaesés a teljes kiskereskedelemben tapasztalható volt, azonban az online térben különösen szemet szúrt a csekély növekedési mérték.

Idén az első félévben mindössze 8 százalékos emelkedést produkált itthon az online kiskereskedelem, ami az előző évek adataihoz képest REÁLÉRTÉKBEN JELENTŐS VISSZAESÉST JELENt.

A szakértő azt is elmondta, hogy a második negyedévben 456 ezerrel kevesebb bankkártyás fizetést regisztráltak a hazai pénzintézetek az elsőhöz képest. 

Ugyanakkor a harmadik negyedév az infláció mérséklődésével, a reálbérek megjelenésével, és a fogyasztás lassú helyreállásával már jobb adatokat hozott, s az online vásárlások darabszáma 47,1 millióval történelmi csúcsra jutott. Ennek ellenére a második negyedévi 45,7 millió webshopos bankkártyás fizetéshez képest a növekedés csak 3,2 százalékos volt, miközben a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma a harmadik negyedévben ennél gyorsabban, 4,5 százalékkal nőtt – áll a szakértő közleményében.

Tartogathat meglepetéseket az év vége

A rossz eredmények ellenére Gergely Péter szerint „nem kell temetni a webshopok teljesítményét”, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy év végén átlag feletti költekezésekre lehet példa – az utolsó pillanatos nagybevásárlásoknak, az ünnepi készülődésnek és ajándékvásárlásnak köszönhetően.

Amennyiben a tavalyi arányokat sikerülne hozni a piacnak 2023 utolsó 3 hónapjában,akkor a történelemben először ugrana 1000 milliárd forint fölé az interneten bankkártyával elköltött összeg, a teljes éves webshopos bankkártyás költés összege pedig meghaladhatná a 3500 milliárd forintot

– fogalmazott a szakértő.