Brutálisan drága lehet jövőre a csokoládé

2023.12.31. 06:39
Egyre nehezebben lehet hozzájutni jó minőségű kakaóhoz, így drágul a kedvenc édességünk, a csokoládé.

A csokoládé áremelkedése jövőre valószínűleg még jobban sújtja a fogyasztókat, mivel a csokoládégyártók kifogynak az olcsón vásárolt készletekből – számolt be róla a Bloomberg, megemlítve, hogy az év elején a kíméletlen esőzések nyomán számos ültetvényen elrohadtak a kakaóhüvelyek, így visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában.

Az esőzés pedig elősegítette a növényeket érintő betegségeket. A helyzetet tovább rontják az időjárási viszontagságok: az éves szeles időszak most kezdődött, ami szintén veszélyezteti a kakaótermesztés hozamát.

A NYUGAT-AFRIKAI IDŐJÁRÁS MIATT A CSOKOLÁDÉ MINDENÜTT DRÁGÁBB LETT.

A kakaó kínálati koncentrációja kevés mozgásteret hagy a helyettesítő termelőknek. A termelés mintegy 60 százaléka mindössze két országban – Elefántcsontpartról és Ghánából – történik. Más országok, mint Brazília és Ecuador, bővíteni kívánják a termesztésüket, bár több évbe is beletelhet, mire az új fák termést hoznak.

Rövid távon az alacsonyabb kereslet segítheti az árak csökkenését. Ám az Európai Unió vásárlói is készülnek az új erdőirtási szabályozásokra, amelyek az egész ellátási láncban növelik a költségeket.