Több tízezer embert tesz utcára az egyik legnagyobb amerikai hitelintézet

2024.01.13. 15:22
A Citigroup közölte, hogy a következő két évben 20 ezer munkahelyet szüntet meg, és elismerte, hogy a legutóbbi negyedévben 1,8 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. A 2024-es év kritikus lesz a Citi számára.

„A negyedik negyedév egyértelműen csalódást okozott” – mondta Jane Fraser vezérigazgató az elemzőknek.

A hitelintézet 2026-ig 20 ezer fővel – vagyis a személyzet nagyjából 8 százalékával – csökkenti 239 ezer fős globális létszámát, beleértve a széles körű átszervezésből eredő elbocsátásokat is – mondta Mark Mason pénzügyi igazgató.

Ennek ellenére egyes elemzők szerint az egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával a harmadik legnagyobb amerikai hitelező eredményei még mindig nem rosszak.

„A Citigroup eredménye szörnyűnek tűnhet az 1,8 milliárd dolláros veszteség miatt, de a bank alaptevékenysége ellenállónak bizonyult” – fogalmazott Octavio Marenzi, az Opimas vezetési tanácsadó cég vezérigazgatója.

A veszteséget 3,8 milliárd dollárnyi, a szerdai bejelentésben nyilvánosságra hozott költség okozta, amely magában foglalta az átszervezési költségeket, az argentin és oroszországi valutaleértékelésekkel és instabilitással kapcsolatos tartalékot, valamint 1,7 milliárd dolláros kifizetést az állami betétbiztosítási alap feltöltésére – írja a Reuters.

A bank arra számít, hogy idén 700 millió és 1 milliárd dollár közötti, végkielégítésekkel és átszervezéssel kapcsolatos költségei lesznek.

„Amikor egy iparág vagy egy vállalat ilyen mértékű leépítéseken megy keresztül, az keményen megviseli a morált. A létszámleépítés ugyanakkor nem befolyásolja a bevétel növekedését” – magyarázta Mason.

Mint a Reuters megtudta, a január 22-i héten a bank további szervezeti változásokat fog bejelenteni. Fraser elmondása szerint a struktúra egyszerűsítésére tett erőfeszítések ebben a negyedévben fejeződnek be, 1 milliárd dollár megtakarítással és mintegy 5000, főként vezetői szerepkör megszüntetésével.