Fontos hírt közölt a minisztérium, ez most a helyzet az egyik gázmezőn

2024.01.19. 16:51
A tervezett ütemezésnek megfelelően üzembe helyezték csütörtökön a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

A tavaly februárban üzembe helyezett első kút után decemberben és januárban összesen három új kút állt termelésbe Sarkad térségében. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát – áll a közleményben.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg, melynek célja a szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázása és a napi kapacitás emelése.

A korábban termelésbe állított három kútból eddig összesen mintegy 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre.

A Békés vármegyei mezőn 2023 februárja óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen további két kutat fúrtak le tavaly.

Az összes műszaki feltétel megléte mellett ezek közül az egyik a múlt év végén, a másik pedig e hét csütörtöktől kezdhette meg a kitermelést – ismertette az EM közleménye.