Olasz agrár- és élelmiszeripari szövetségek delegációját fogadta az iparpolitikáért felelős államtitkár

2024.01.26. 12:30
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára hivatalában fogadta a Coldiretti és Filiera Italia olasz agrár- és élelmiszeripari szövetségek képviselőit.

Az egyeztetésen a felek felvázolták a Magyarország és Olaszország közötti potenciális együttműködés stratégiai területeit, a kölcsönös befektetési lehetőségeket, valamint megosztották egymással az élelmiszer-biztonság és az élelmiszeripar területén lévő jó gyakorlatokat – írták a közleményben.

Fábián Gergely kiemelte, hogy Magyarország uniós elnöksége alatt a piaci szereplők igényeinek és véleményének becsatornázása prioritást fog élvezni.

Az egyeztetésen megállapítást nyert, hogy a háború és az európai szinten betarthatatlan, saját gazdaságunkat visszavető rendeletek nehéz helyzetbe hozzák az élelmiszeripart.

Rámutattak, hogy az olasz és magyar fél számára egyaránt fontos egy olyan élelmiszeripari stratégia alkalmazása, amely a technológiai fejlesztés mellett a belső piacon előállított termékek védelmére is kiemelt figyelmet fordít.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az olasz–magyar gazdasági kapcsolatok megerősítésére és kiszélesítésére törekszik.

Hozzátette, hogy az élelmiszeripari értékláncban részt vevő magyar cégek támogatása a kormány kiemelt célkitűzése, ezt szolgálja az Élelmiszeripari beszállítófejlesztési program, amelynek keretét a kormány mintegy hatszorosára, 33 milliárd forintra emelte.

Az élelmiszeripari beruházások hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a magyar gazdaság megerősítéséhez, így a családok és a munkahelyek megvédéséhez – olvasható a minisztérium közleményében.

A legnagyobb olasz agrár-érdekképviselet, a Coldiretti vezetőségét előzőleg fogadta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is.