Bankok kezében az élelmiszeripari cégek

GettyImages-1396918957
2024.02.02. 08:56
Bár az élelmiszeripari pályázaton 6-ról 33 milliárd forintra ugrott a pénzügyi keret, a 60 napos bankgarancia, mint feltétel, egyes vállalkozásokat elválaszthat a várva várt fejlesztési forrástól. Pedig elvileg mindenki nyerhet ezen a felhíváson, akinek formailag és tartalmilag rendben volt a beadványa.

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) nyerteseinek a támogatói okirat elfogadását követő 60 napon belül bankgaranciát kell tudniuk felmutatni, ennek hiányában a támogatási összeg nem folyósítható – derült ki az Index birtokába került dokumentumokból.

Fontos megjegyezni, hogy ez a kitétel az uniós pályázatoknál nem jellemző, a hazai finanszírozású felhívásoknál – mint amilyen a mostani is – viszont egyáltalán nem az.

Ezzel együtt könnyen elképzelhető, hogy a szűrő kirostálja a kedvezményezett vállalkozások egy részét. Túl az ilyen típusú bankgarancia relatíve magas díján, az adott pénzintézetnek vállalnia kell a teljes, 300-500 millió forintos támogatási összeg vonatkozásában, hogy szükség esetén helytáll az érintett cég helyett, éppen ezért, ha bármilyen kockázatot lát, azt nem adja meg. Ennek fényében érdemes lesz ránézni a végelszámolásnál az ÉLIP BP konstrukcióra, hogy hányan kerültek körön kívülre.

Volt egyszer egy Irinyi Terv

Az élelmiszeripari pályázat létjogosultságát a még 2016-ban elfogadott Irinyi Terv adja, melynek célja az iparfejlesztés, azon belül is a hazai ipar GDP-arányos hozzájárulásának növelése. A kormány úgy döntött, hogy ennek megvalósítása érdekében szükséges azon tőkehiányos, az Irinyi Terv által kiemeltként azonosított ágazatokba tartozó vállalatok fejlesztéseinek és beruházásainak támogatása, amelyek jelentős mértékben járulnak hozzá a bővüléshez.

Tegyük hozzá, emellett is jut bőven forrás a szektornak, korábban bejelentették ugyanis, hogy tavasszal indul a Vidékfejlesztési Operatív Program, amely a korábbi 468 milliárd forint helyett 750 milliárd forintot irányoz elő az élelmiszeripar fejlesztésére.

Tavaly ősszel, szeptember 28-án hirdették meg az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programot, melynek fő célja a hazai élelmiszeripari termelői kapacitások fejlesztése, illetve a Magyarországon működő élelmiszeripari vállalkozások kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplői által támasztott igényeinek való megfelelés. A várakozások szerint a konstrukció keretében a megvalósuló fejlesztések révén a hazai, alacsonyabb hozzáadott értékű termékstruktúrával működő beszállítók magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztését, gyártását kezdhetik meg, illetve ezek értékesítésével, hatékonyságuk és termelékenységük növelésével, új, modern, Ipar 4.0-technológiák alkalmazásával, innovációval, kutatási-fejlesztési tevékenységgel javíthatják tevékenységüket.

Gyors első kör, majd jókora emelés

A támogatási program végrehajtását a Nemzetgazdasági Minisztérium mint felügyeleti szerv jóváhagyásával a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. végzi. A 6 milliárdos keret terhére 300-500 millió forint közötti összegre lehetett pályázni, legfeljebb 70 százalékos támogatási intenzitás mellett, a kérelmeket október 12. és 26. között lehetett benyújtani. Akiket váratlanul ért a felhívás közzététele, azoknak komoly versenyfutás volt már az is, hogy rajthoz álljanak.

Kellemes meglepetésként szembesült ugyanakkor a múlt év végén a piac a pénzügyi keretösszeg markáns emelésével: a két ünnep között, egészen pontosan december 28-án jelent meg a kormányhatározat arról, hogy – a támogatásra szakmailag érdemes pályázatok nagy számára való tekintettel –

további 27 milliárd forint válik elérhetővé az ÉLIP BP-ben, ezáltal 78 vállalkozás kaphat támogatást az élelmiszeripari termelői kapacitásának fejlesztésére, mely hozzájárul a hazai élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez.

A visszajelzések alapján a legtöbben azzal számoltak, hogy akinek a pályázata formailag, tartalmilag megfelel, rendben van, az várhatóan nyer, ám a 60 napos bankgarancia a kedvezményezettek egy részénél még bekavarhat.

(Borítókép: Spencer Platt / Getty Images)